2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:05

Kényszergyógykezelésre küldték a vezető ügyésszel végezni akaró férfit

Hír TV

2018. január 16., kedd 23:14

A Szegedi Törvényszék első fokon kényszergyógykezelésre küldte azt a férfit, aki 2016 tavaszán kalasnyikovval lövöldözött a Kiskunhalasi Ügyészségen. A bíró elfogadta az igazságügyi elmeszakértő véleményét, miszerint B. János súlyos pszichiátriai beteg, így nem beszámítható. A vád szerint a férfi eredetileg a vezető ügyésszel akart végezni, de egy őr és a portás megakadályozták ebben. Az ügyész fellebbezett.

Elégedetlen volt a vezető ügyész munkájával, ezért akarta megölni őt B. János – a vád szerint. A férfi papírdobozban vitte a gépfegyvert az épületbe, de miután lebukott, dulakodni kezdett az őrszolgálat egyik tagjával és a portással. Ekkor dördültek el a lövések, amelyek nem találtak el senkit. Az orvosszakértő szerint B. János súlyos pszichózisa soha nem fog meggyógyulni. Az ügyész szerint egyértelmű, hogy a férfi eltervezte a vezető ügyész meggyilkolását.

„A vádlott magatartása egy előre átgondolt és megtervezett cselekmény volt, amelyre felkészült, hiszen fegyvert vásárolt, és előre elgondolta, hogy milyen módon hajtja végre. Ennek érdekében a beléptetőkapunál kivárta a sorát, és ezután már ismerjük a cselekménysort. Dr. Téglás Péter volt vezető ügyész tanúnak a cselekmény napján megtett vallomásából csupán egy mondatot idézek: amelyet a vádlott már az elfogását követően mondott az őt kérdező vezető ügyésznek: »Hozzád indultam, te rohadék, veled akartam végezni.«” – mondta Bródy Béla, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze.

A férfi ügyvédje szerint az orvosszakértői vélemények alátámasztják védence kóros elmeállapotát, ezért kérte a felmentését és a kényszergyógykezelés elrendelését. A bíróság az ügyvédnek hitt, így gyógykezelés mellett döntött B. János szerint reális ítélet született.

– Reális ítélet.
– Reális ítélet? A kényszergyógykezelést hogy viseli, édesanyja mit szól hozzá?
– Hát, elfogadják. Köszönöm szépen – mondta B. János.

A bíró indoklásában úgy fogalmazott: bár megállapítható, hogy a férfi kitervelte a gyilkosságot, az elmeszakértő véleménye alapján ezért nem vonható felelősségre. A bíróság a hivatalos személy védelmére kelt személy elleni emberölési kísérlet vádjában sem találta bűnösnek a férfit. Az ítélet nem jogerős.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!