2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Kékestetőn 15 centis a hó, három megyében figyelmeztetés

Hír TV

2018. január 21., vasárnap 18:40, frissítve: vasárnap 19:21

Több megyére is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést a havazás miatt: Borsod, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 5 centiméter hó hullhat. Kékestetőn már 15 centi a hó vastagsága.

Több megyére is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést a havazás miatt: Borsod, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 5 centiméter hó hullhat. Kékestetőn már 15 centi a hó vastagsága.

Az utak fenntartóit ezúttal nem érte váratlanul, hogy télen időnként havazik. Budapesten a közterület fenntartó 70 kotrógéppel tisztította meg azokat az utakat, ahol BKV-buszok is járnak. A járdák takarítására idénymunkásokat vettek fel, akik nettó 4200 forintot kapnak nyolc óra hólapátolásért. A magánházak, társasházak előtt a tulajdonosok vagy a lakók felelőssége a takarítás. A közutakat éjjel-nappal járják a gépek.

„Folyamatos, 12 órás váltott műszakokban, 24 órás szolgálat mellett végezzük a téli feladatainkat. Az intenzívebb havazásban érintett területeken jóval több feladatunk van ugyanis egy-egy munkagépünk fordulóköre kb. 2-5 órát vesz igénybe, ennyi idő alatt pedig az intenzív havazásban újabb beavatkozásokra van szükség. Szerencsére nagyobb fennakadásokról nincs információnk, az utak járhatóak, még hogyha lassabban is az intenzívebb havazásban érintett területeken, éppen ezért az autósoknak az aktuális forgalmi helyzetről érdemes még az utazás előtt tájékozódni” – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert Sándor.

4-es főúton Püspökladány és Karcag között egy kamion megcsúszott, majd keresztbe fordult. A mentés órákig tartott, az úton kilométeres kocsisor torlódott fel.

A Svábhegy legmagasabb pontján, a Normafánál százak szánkóztak vagy síeltek. Aki szakszerű oktatásra vágyott, kilátogathatott a Budapesthez legközelebb fekvő sípályára, a visegrádi Nagyvillámra.

„A gyerekek már egy párszor síeltek korábban, úgyhogy nem teljes kezdőként. Jót tett nekik, a szezonban most először vagyunk úgyhogy szerintem nem árt, hogyha profi kezekben vannak, legalább először a szezon elején és utána már tudunk saját kútfőből” – mondta Jakus Melinda.

A természetes hó nem lenne elég a sípályák üzemeltetéséhez, muszáj hóágyúzni, ám a hóágyú csak fagypont alatt használható.

„Nyilván itt a hóágyúkon nagyon sok múlik és nekünk meg van erre a lehetőségünk, hogy hóágyúzzunk, nyilván nem annyit, amennyit szeretnénk, de mondjuk ez a hátsó pálya, ami itt mögöttünk van ez a fő hóágyús pályánk ez már működik és a többivel most éjszaka kezdünk hóágyúzni és akkor egyre több pályát nyitunk meg, ahogy a hideg engedi és ugye most jött vissza a hideg nem olyan rég” – közölte Gutbrod Rezső, a Nagyvillám Sípálya síoktatója és üzemeltetője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hajnalban a keleti országrészben, hétfőn napközben pedig Nyugat-Dunántúlon várható kisebb havazás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!