2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kávézókkal érzékenyítenék a társadalmat a fogyatékkal élők iránt

2016. december 3., szombat 11:24, frissítve: szombat 12:04

Országos hálózatot épít a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Nem Adom Fel Alapítvány. A kávézók megnyitásának célja egyebek között a társadalom érzékenyítése a fogyatékkal élő emberek iránt.

Evelin Dawn-szindrómában szenved, több mint fél éve dolgozik egy kávézóban, ahol megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. „Néha sajnos megkeresnek a Facebookon, és néha rám írogatnak. Kicsikét kellemetlen, amikor beszólogatnak, de az a fülemen be, fülemen ki” – mondta Tömő Evelin.

A kávé, a frissítők elkészítése és felszolgálása közben pozitív élmények is érik a betérő vendégek részéről. A Nem Adom Fel Alapítvány kávézójában fogyatékkal élők és egészségesek egyaránt megfordulnak.

„Egyszer volt, hogy egy ép lány úgy jött be ide, hogy tök rossz kedve volt. Egy olyan kávét adtam neki, amelyen szmájli volt, és aztán úgy ment ki innen, hogy tök jó napja lett” – tette hozzá Tömő Evelin.

Az országban több hasonló kávézót nyithat majd az alapítvány, a támogatók szerint érzékenyíthető a társadalom a megváltozott munkaképességűek iránt. „Rengeteg változás történt az elmúlt tizenöt-húsz évben a Láthatatlan Kiállítás, a színdarabok segítségével, van már tehetségkutató műsor, ahol fogyatékkal élők vesznek részt, és mutatják meg hogy mit tudnak. Nyilván mindenki tud vak zongoraművészről, nem biztos, hogy tud mondjuk hallássérült fuvolaművészről, pedig van ilyen” – mondta Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

A fogyatékos emberek nemzetközi napját világszerte minden évben december 2-án tartják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!