2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Katasztrofális minőségben dolgozott, majd eltűnt a család millióival

2017. április 9., vasárnap 15:54, frissítve: vasárnap 15:57

Malter helyett purhabbal rögzítette a téglafalat egy építési vállalkozó Siófokon, új építési anyagok helyett pedig más építkezésekről elbontott zsaluköveket és áthidalókat használt. Az életveszélyes építményt el kellene bontani, de a vállalkozó meglépett a család több millió forintjával. Az ügyben a károsultak feljelentést tettek a rendőrségen, de úgy tudjuk, mostanáig nem indult eljárás a kivitelező ellen.

Egy siófoki háromgyermekes család kereste meg fogyasztóvédelmi magazinunk szerkesztőségét. Azt kérték, arcukat ne mutassuk, nevüket ne áruljuk el. Balatonra néző panorámával egy hegyoldalban vettek telket, hogy felépítsék álmaik otthonát, majd kiválasztottak egy nyíregyházi kivitelezőt.

„2016 májusában találtam interneten a hirdetését. A kivitelező a siófoki kivitelezőkhöz képest jóval alacsonyabb árat ígért és négy hónap alatt kulcsrakész lakást” – fogalmazott a Panaszkönyvnek a feleség.

Huszonegymillió forintot kért. A szerződésben rögzítették, hogy a ház készültségi fokától függően fizet a család – jobban mondva a bank, ugyanis a fiatal pár csokot vett fel az építkezéshez. A ház alapozása végül kilenc hónap múlva kezdődött el, mert a kivitelező más építkezésekkel csúszásban volt. Február közepén, mínusz 8 Celsius-fokban érkeztek a munkások.

„A banki hitelt mi felvettük nyáron, és azt kérték, hogy február 24-ig álljanak a falak, a 20 százalékos készültség meglegyen, mert különben felbontják velünk a szerződést. […] 13-án kezdett neki, és 24-ére állnia kellett volna a falaknak” – tette hozzá a pórul járt asszony.

A család szerint az építésre szánt zsalukövek egy pesti építkezésről származó maradékok voltak, az áthidalók szintén, ráadásul a kivitelező purhabbal rögzítette a téglafalat.

„Én leállíttattam az építkezést, mert a felelős műszaki vezetője is az e-naplóba beírt, hogy nem megfelelő téglát használt, a falazatot purhabbal rögzítette, ami életveszélyes, illetve most, hogy egy hónapja állnak még csak a falak, lehet látni, hogy potyognak ki a téglák a falból, a purhab nyomja szét” – panaszolta a nő.

A család szerződést akart bontani és követelte vissza a pénzét. Ám erről a vállalkozó hallani sem akart, eltűnt.

Sajnos a többi megrendelő pénze is ugyanúgy eltűnt, mint a mienk.

A Panaszkönyv stábjának sikerült elérnie a vállalkozót, aki mindent tagadott.

– Nem szeretnék nyilatkozni. Csak amit elmondtam. Ezek valótlan állítások.
– Valótlan... De miért egyébként?
– Köszönöm a hívását…
– Halló…?
– ...

A fiatal pár feljelentést tett, de úgy tudjuk, mostanáig nem indult eljárás a kivitelező ellen. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság pedig nem válaszol a kérdésekre.

A céginformációs rendszerből viszont kiderült, hogy a kivitelező társaság végrehajtás alatt áll. Fő tevékenységük egyébként zöldségféle-, dinnye- és gumósnövény-termesztés, a kivitelezés feltehetően csak amolyan mellékzönge.

A szakmai színvonal nagyon romlott.

Az Építkezők Országos Egyesületének elnöke szerint egyre több a kókler, védekezni ellenük viszont aligha lehet. „Bátran ki merem jelenteni, hogy a jogérvényesítés egyenlő a nullával. Aki abban bízik, hogy ha majd baj lesz az építkezés folyamatában, és akkor majd az ügyvéd, a jog, a jogszabályok és az eljárások segítenek számára: rossz lóra tesznek, hiszen általában jogi személyekről beszélünk, alapból nincs vagyonuk, mire lezárul az évekig tartó és költséges eljárás, addigra valószínű, hogy már meg is szűntek ezek a vállalkozások” – nyilatkozta Flórián Zsolt.

Évente átlagosan 800 csaló bukik le, őket egy úgynevezett feketelistán tartja számon az Építkezők Országos Testülete, ezek a cégek általában felszámolásra is kerülnek. Nyilvántartás készül a becsületes vállalkozókról is. Magyarországon jelenleg 3700-an rendelkeznek a panaszmentességet jelző igazolással.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!