2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Katasztrofális állapotban a 100 lakásos társasház

2017. július 16., vasárnap 11:06, frissítve: vasárnap 11:06

Életveszélyes Orosháza egyik belvárosi épülete. A 100 lakásos társasházon jelentős felújítás évtizedek óta nem volt. A helyi lakásszövetkezet a felújítási alap anyagi hiányossága miatt nem teszi rendbe az épületet. A lakások karbantartásáért felelős cég korábbi vezetője pár éve ugyanakkor súlyos anyagi károkat is okozott, nem csak a lakóknak.

Lógnak a vezetékek, omladozik a csempe az orosházi belvárosi házról. A lakók saját pénzükből festették ki a függőfolyosó falait. Az ingatlan az illetékes építésügyi hatóság szerint életveszélyes, már 30 éve nem végeztek jelentős állagmegóvási munkálatokat rajta. A lakók többmilliós adósságot halmoztak fel a város lakásszövetkezete felé, mely a karbantartási munkálatokért is felelős.

„Emlékeim szerint 2011-ben mindössze 56 millió forint volt a nem vagy késedelmesen fizetők száma, kettő és háromszáz között volt, ma ez a kintlévőség 130-140 millió forint között van, a nem fizetők száma pedig most már gyakorlatilag hét-nyolcszáz, akik nem vagy rendszertelenül fizetnek. A rendszertelenül azt jelenti, hogy nem vagy késedelmesen, három-négy hónappal elmaradva. A szövetkezet felújítási alapja gyakorlatilag látens módon létezik csak, papíron van körülbelül a 2016-os beszámoló szerint olyan 80-100 millió forint között valahol. A valóságban azonban csak néhány millió forint. Ezt a felújítási alapot ugyanis nem szabályos módon, napi működésre költötte el a szövetkezet” – mondta a Hír TV-nek az egyik lakó.

A lakók bizalmatlanok az orosházi lakásszövetkezettel szemben, ugyanis az egyik korábbi elnök összesen tíz és fél millió forinttal károsította meg őket. A férfit hűtlen kezelés miatt első fokon egy év börtönbüntetésre ítélte a Gyulai Járásbíróság, melynek végrehajtását másfél év próbaidőre felfüggesztette. Másodfokon szeptemberben folytatódik a tárgyalás.

„A vádlott 2007 és 2011 között a lakásszövetkezet részére számviteli szolgáltatás címén minden hónapban számlákat állított ki. A vádlott ténylegesen ilyen tevékenységet nem végzett, ennek ellenére összesen 4 millió 600 ezer forintot vett fel a lakásszövetkezettől. Emellett a vádlott a lakásszövetkezet által megkötött életbiztosítási szerződésekkel kapcsolatban is olyan nyilatkozatot tett a visszavásárlási jog gyakorlása során, melynek következtében a biztosító által kifizetett hatmillió forintot a munkavállalók részére fizették ki. A ház karbantartásáért felelős szövetkezet jelenlegi vezetője szerint mivel magántulajdonú lakásokról van szó, nagyobb felújítást csak akkor kérhető rajtuk számon, ha a lakók is befizették a közös hozzájárulást. Ennek ellenére a lakásszövetkezet anyagi helyzetét sikeresen stabilizálták” – közölte Marton Erika, a Gyulai Törvényszék sajtószóvivője.

„A befizetetlen számlák miatt önkormányzati segítséggel megoldottuk azt, hogy likviditása legyen a szövetkezetnek két év alatt, megpróbálkoztunk két-három éve, rendbe is raktuk a lakásszövetkezetet úgy, hogy működőképes legyen. Ami akkor hibák adódtak, tehát könyvelési és egyéb nyilvántartási hibák, azonnal kiküszöböltük, teljesen más rendszert használtunk, teljesen más rendszerben hajtottuk végre a szervezet vezetését” – nyilatkozta Bot Ferenc, az orosházi lakásszövetkezet igazgatóságának elnöke.

Az orosházi önkormányzat uniós pályázatokban is ad támogatást a lakásszövetkezetnek. A rossz állagú belvárosi épület felújítására azonban nincs pénze a városnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!