2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Kártérítést ígér az Orangeways

2017. szeptember 17., vasárnap 11:34, frissítve: vasárnap 11:41

Azonnali kártérítést ígér minden utasának az Orangeways nemzetközi buszoztatással foglalkozó cég. A jelenleg kényszertörlés alatt álló társaságnál információink szerint bevett gyakorlat, hogy indulás előtt egy-két nappal technikai hibára hivatkozva törlik a járatot, az utazásért befizetett összeget pedig nem térítik vissza. Van olyan utas, aki másfél éve nem kapta vissza utazása árát. A rendőrség csalás gyanújával nyomozást rendelt el.

Bedecs László másfél éve akart Budapestről a bécsi repülőtérre utazni, majd vissza. Egy héttel indulás előtt levelet kapott a cégtől.

„Az utazás előtt nagyjából egy héttel jött egy levél, hogy technikai okból nem indítják a járatot, majd másnap jött még egy levél,hogy a visszafelé jövő járatot sem indítják” – mondta el a károsult.

A társaság pénzvisszafizetés ígért, és az ügy kivizsgálását. Ehelyett egy idő után eltűnt. László több mint egy éve vár hiába pénzére.

Fogyasztóvédelmi műsorunk belső informátorai azt mondták: a heti tíz célállomás közül jelenleg csak Krakkóba indul járat heti egyszer, ha épp el tudják indítani.

A busztársaság mögött a cégtár hivatalos adatai szerint itthon jelenleg két társaság áll: az Orangeways Hungária Kft. és az Orangeways Vagyonkezelő Zrt. Mindkettő kényszertörlés alatt áll, igaz egyelőre a bíróság döntése nem jogerős. Az Orangeways Vagyonkezelő Kft. két igazgatósági tagja a milliárdos Kedves Ferenc és Kovács Miklós. Utóbbi évekig a Kubatov Gábor vezette Ferencvárosi Torna Club elnökségi tagja volt, 2016-ban mondott le posztjáról, egyéb munkáira hivatkozva. Bár a bíróság különböző szabálytalanságok miatt évről évre megszüntet egy-egy olyan céget, amely a busztársaság mögött áll, néhány hónap és máris létrejön egy új.

Az egyik ilyen a Rába Projektmenedzsment Kft., ahova a jegybevételek futnak be. Informátorunk szerint papíron ide vannak bejelentve az alkalmazottak, heti két-három órás munkaidőben. A cég vezérigazgatója Jángli Péter. Az ő kapcsolati céghálóját böngészve rátalálhatunk a Beehound Autóbuszos Közúti Közlekedési Kft.-re. Úgy tudjuk, ezen a néven hoznak majd létre egy új buszos társaságot, önkonkurenciát gerjesztve ezzel a piacon. A Beehound tulajdonképpen az Orangeways útjait fogja kínálni. A másik cég az Axe Fleet Kft., amelyet idén márciusban jegyeztek be, és amelynek ügyvezetője a mindössze huszonhárom éves Somogyvári Bence. A kft. flottakezeléssel foglalkozik. Somogyvárinak még egy poszt jutott, ő papíron az Orangeways kereskedelmi igazgatója.

Somogyvári a Panaszkönyvnek azt ígérte, minden utasukat kártalanítják.

„Mindenki útja vissza lesz térítve. Jelen pillanatig a visszatérítések kilencven százaléka történt meg, és azt személyesen tudom garantálni, hogy a maradék tíz százalékot még a héten visszatérítjük” – közölte a kereskedelmi igazgató.

Somogyvári Bence szerint a sorozatos járattörlések oka a vészes buszvezetőhiány. Most toborzásba kezdtek, hogy minél előbb el tudjon indulni minden járat.

2017 januárjától a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a busztársaság felügyeleti szerve. A tárcától azt szerettük volna megtudni, miért nézték eddig ölbe tett kézzel, hogy az Orangeways megkárosítja utasait.

A rendőrség jelenleg csalás gyanúja miatt nyomoz a cég ellen egy külföldi utas feljelentés alapján.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!