2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

A karácsony története - Jézus Krisztus születésére emlékezünk + videó

Jézus Krisztus születésére emlékezik karácsonykor a keresztény világ. A karácsony azonban nemcsak a keresztényeké, hanem világszerte a szeretet, az öröm, a békesség, a család és az otthon ünnepe. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató elmondta, a karácsonyfa fő díszítő elemei már a középkorban is megjelentek a templomokban, amikor Ádám és Éva történetét adták elő. Azóta is az almát a gömb jelképezi, a kígyót pedig a lánc.

  • A karácsony története - Jézus Krisztus születésére emlékezünk + videó

A karácsony, - latinul Natalis Domini - az Úr születése a kereszténység második legnagyobb ünnepe, teológiailag a húsvét után a legnagyobb. Ilyenkor Isten fiának, Jézusnak a születésére emlékezünk.

Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születése napjának fénypontja, a karácsonyi misén való részvétel 24-én éjfélkor vagy 25-én napközben. A református keresztények szentestén, azaz 24-én istentiszteleten vesznek részt, majd másnap úrvacsorát vesznek.

„Ha karácsonyra gondolunk, akkor a betlehem jut eszünkbe: éneklő angyalok, dicsőség magasságban Istennek, békesség a földön a jóakaratú embernek. És hát ott vannak a pásztorok is, ez az ami megadja a karácsonynak a kisugárzó erejét, lelkületét. Ilyenkor délután itt a templomban pásztorjátékot tartottak a gyerekek. És ennek az üzenetét hogyha pontosan meg akarjuk fogalmazni, akkor észrevehetjük azt, hogy az evangéliumok nem csak a fényekről beszélnek, nem csak az angyaloknak az énekéről, hanem a háttérben ott van a sötétség is” - mondta el Beran Ferenc plébános.

A plébános hozzátette:

Isten szeretetével lehet áttörni a sötétséget, és így tudjuk igazán ünnepelni a karácsonyt is. Isten minden nap megszülethet bennünk.

A karácsony sokak számára általában a szeretetet, a családi együttlétet jelképezi. A betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi szokások közé tartozott, amely egy többszereplős dramatizált játék volt és az egész országban ismertek, nagyon sok helyen ma is gyakorolják. A falusi betlehemezés legfontosabb eleme a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka volt.

„Ilyenkor köszöntik, házról házra mentek a betlehemezők, hogy az örömhírt elvigyék a házakhoz. És tulajdonképpen ők voltak azok, akik ajándékot kaptak, mert az ajándékozás szokása nem volt korábban. December 24-én szokták a karácsonyfát állítani, ami szintén nem olyan nagyon régi szokás, de mindig vittek be zöld ágat a házakba ilyenkor, hogy a természetet újraélesztésre biztassák, újra kivirágozzon majd minden” - ezt pedig már Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató mondta.

A néprajzkutató hozzátette: a középkorban a templomokban szokás volt előadni december 24-én Ádám és Éva történetét. Az ott lévő fára tették az almát és a láncot, amely ma is díszítő elemként jelenik meg a karácsonyfákon. Az almát jelképezi a gömb, a kígyót pedig a lánc.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!