2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Karácsony: Félnek a fideszes polgármesterek Orbántól

2017. július 13., csütörtök 06:00, frissítve: csütörtök 07:20

Ha 2018-ban a Fidesznek megint kétharmada lesz, akkor Orbán Viktor célkeresztbe veszi az önkormányzatokat és a fővárost – mondta a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Egyenesen című műsorunkban.

„Magyarországon változásra van szükség, és a változást olyan ember tudja hozni leginkább, aki nemcsak az elmúlt hét évben volt ellenzékben, hanem az egész huszonhét évünknek a jogos kritikusa” – jelentette ki Karácsony Gergely, aki jelenleg Zugló polgármestere.

Irányítása alatt erősítették a szociális ellátást, mivel szerinte ez egy jobb módú kerületben is létfontosságú, bár saját bevallása szerint a szociális bérlakások kiadása terén még vannak elmaradásaik.

„Küzdök én is az elemekkel, hogy abból a politikából, amiben hiszek, abból minél többet meg tudjak valósítani. De ha mondjuk megnézzük Zuglóban, hogy a szociális területen mi történt – és fontos tudni ehhez, hogy ugye 2015 márciusától az önkormányzat kezét tulajdonképpen elengedte az állam a szociális segélyezés szempontjából, és azt mondta nekik, hogy azt csináltok, amit akartok a ti pénzetekből, ha van. Hát Zugló nem egy nagyon gazdag kerület – bár sokan azt gondolják, hogy egy nagyon gazdag kerület –, viszonylag jómódú lakossága van, de messze nem annyira, hogy ne legyen szüksége szociális védőhálóra” – mondta Karácsony, hozzátéve, bizonyos szempontból minden pénz kérdése, a szociális ellátás pedig nem csak pénzügyi támogatásokat, segélyeket jelent.

Karácsony szerint a szegénység egyik „fő harci területe az a lakhatás”, ezért olyan rendszert kellene létrehozni, mely a kormány intézkedéseivel szemben nem a „gazdagoknak ad támogatást”, hanem valóban a szegényeken segít.

„Két dolog, amit nagyon utál a miniszterelnök: az önkormányzatok és Budapest”

Az ellenzéki jelölt elmondása szerint sok fideszes polgármester is tart attól, hogy Orbán újra kétharmaddal bíró kormányt alakít, mivel a miniszterelnök célkeresztbe venné az önkormányzatokat.

„Én ezt nem a kisujjamból szopom, nekem ezt fideszes politikusok mondják, hogy ha itt Orbán nyer, és újra kétharmad van, akkor mi kerül a célkeresztbe? Két dolog, amit nagyon utál a miniszterelnök: az önkormányzatok és Budapest. És a kettőnek a közös halmaza az a budapesti önkormányzat. (…) Ezt mindenki érzi. A fideszes polgármesterek, amennyire látom Budapesten, ettől mindenképpen nagyon félnek, de hát Orbán Viktor nagyon messze lesz a kétharmadtól. Én remélem, hogy az abszolút többségtől is messze lesz. De érdemes ezt is beletenni abba a serpenyőbe, ahol a kormány elleni érveket gyűjtjük, az a serpenyő már kezd leszakadni, azt gondolom, mert elég sok súly van benne” – mondta el Karácsony Gergely.

Zugtárgyalások

A Párbeszéd társelnöke megerősítette, hogy zajlanak háttértárgyalások az ellenzéki pártok között egy esetleges együttműködéssel kapcsolatban, de ezek főleg arról szólnak, hogy „kiből mi lesz, és hol indul”.

„Ha egy normális országban élnénk, akkor a pártok az önkormányzatiságról, az oktatásról és a társadalompolitikáról beszélgetnének. Ehhez képest vagy nem beszélgetnek, vagy ha beszélgetnek, akkor ilyen hardcore politikai kérdésekről, hogy kiből mi lesz, hol indul. Ebből is látszik, hogy nem normális országban élünk.”

Karácsony elmondása alapján pártjának 56 „felkent” jelöltje van, őszre pedig teljes listát tudnak majd felállítani. Hozzátette: szívesen támogatná más pártok jelöltjeit is, ha azok alkalmasabbak lennének a feladatra, vagy akár civileket, mert a lényeg, hogy összejöjjön „106 igaz ember”.

A teljes interjút ide kattintva nézheti vissza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!