2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kaposváron is ellenzik a Csányi-féle beruházást

2016. április 7., csütörtök 16:57, frissítve: csütörtök 21:43

Az ellenzéki és a lakossági tiltakozásra fittyet hányva bólintott rá a gumihulladék-feldolgozó üzemre Kaposvár vezetése. A milliárdos beruházás Csányi Sándorhoz köthető, az OTP-vezér eredetileg Százhalombattán húzatta volna fel a gyárat.

150 helyi lakos gyülekezett Kaposvár főterén az ülés előtt, valamennyien a rendkívüli közgyűlésre tartottak. A gumihulladék-feldolgozó gyárra az összes ellenzéki párt nemet mond.

„Egyetlenegy közös cél mozgat most mindenkit, minden kaposvárit, hogy egy közös ellenség ellen fellépjünk. Ez pedig nem más, mint a kaposvári Fidesz és Szita Károly, aki meg akarja mérgezni a városunkat” – mondta Takács Richárd, Somogy megyei önkormányzati képviselő.

Az üzemet az egyik ipari parkban húznák fel, a terület eladásáról a polgármester előre megállapodott a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó beruházóval. „Alaphelyzetben nem működik, hogy a város polgármestere gyakorlatilag április elsején puccsszerűen bejelenti, hogy ilyen épülni fog mindenféle közgyűlési felhatalmazás és minden egyéb nyilvánosságra hozott adatok nélkül” – adott hangot véleményének Kerepesi Tibor, az Együtt kaposvári alelnöke.

A közgyűlést folyamatos bekiabálásokkal zavarták a karzaton helyet foglaló tiltakozók. Az ülésen a beruházó cég és a tudományos akadémia szakértője is igyekezett nyugtatni a helyieket, de kifütyülték őket. Az ellenzék szerint elfogadhatatlan, hogy az MTA egyik intézete olyan technológiáról mond kedvező véleményt, amelyet a világon sehol nem próbáltak ki. Szita Károly polgármester a szavazás előtt alig jutott szóhoz.

„Gumiégető, amíg én vagyok, a város, Kaposváron nem fog épülni gumiégető, amíg a város többségének a jóvoltából ennek a városnak a polgármestere vagyok, Kaposváron nem fog épülni. Viszont minden olyan beruházás meg fog épülni ebben a városban, amely megszabadít bennünket az egészségre ártalmas, a környezetet károsító hulladéktól” – húzta alá Szita Károly.

Az előterjesztést a kormánypárti többség végül megszavazta. A beruházó nettó 150 millió forintért megveheti a gyár területét, ami a szerződés szerint azt jelenti, hogy a gumihulladék-feldolgozó felépítéséhez Kaposvár közgyűlése hozzájárult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!