Kaposvár átvenné a hagyatékot

2011. december 7., szerda 21:31, frissítve: szerda 21:31
Január elsejétől nem az állam, hanem Kaposvár városa lehet a Rippl-Rónai József hagyaték gazdája. Az önkormányzat azt ígéri, hogy jó gazdája lenne a festményeknek.

212 képet őriznek Rippl-Rónai József múzeumnak berendezett kaposvári villájában. Jelenleg a hagyaték tulajdonosa a Somogy Megyei Önkormányzat, de az januártól – a megyei önkormányzatok vagyonának átvételével – az államhoz kerülne.


„Kaposvár identitását nagy mértékben meghatározza a művészet és Rippl-Rónai József. A Rippl-Rónai-villát most újítjuk fel. A kaposvári örökség része, jó gazdái leszünk, hozzánk sokkal közelebb áll, mint az államhoz, ezért állapodtunk meg a megyével, hogy mi üzemeltetjük tovább a tulajdonosi felelősséggel együtt is” – mondta a Hír TV-nek Szita Károly polgármester (Fidesz-KDNP)

A megyei közgyűlés elnöke szerint a kaposvári önkormányzat lépése egyedülálló az országban. „Nem tudom, hogy az országban van-e ilyen kezdeményezés, amikor a vagyonelem egy része az államhoz kerül, egy másikat a megyei önkormányzat megtart, emellett itt egy C típusú ügy van, ami arról szól, hogy a megye a városnak adná az állam helyett a Rippl-Rónai Múzeumot, mert itt talán még annál is jobb helye van az itteniek büszkeségére” – nyilatkozta Gelencsér Attila.

Kaposvár Rippl-Rónai születésének 150. évfordulójára kiállítást szervezett, amelynek eddig csaknem tízezer látogatója volt.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés