2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Kampányüzemmódba kapcsolt a Fidesz

,

2017. augusztus 22., kedd 15:18, frissítve: kedd 18:29

A kormánypárt tíz napig a nyugdíjasokat vette célkeresztbe. A Fidesz által tájékoztató kampánynak nevezett akcióban telefonon és e-mailben keresik fel az időseket. A levél tartalma ugyanaz, mint a telefonon bejelentkező gépi hang szövege, mindkettő arra hivatkozik, hogy Vona Gábor megsértette a nyugdíjasokat.

Jó napot kívánok, a Fidesz nevében keresem. Azért hívom, mert önnek is tudnia kell, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke megsértette a nyugdíjasokat. Azt mondta róluk, hogy szennyvíz folyik a szájukból, magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, és trágárul ordibálnak. Ez felháborító! A Jobbik szégyellheti magát! Nem először fordítanak hátat az időseknek, nem először sértegetik őket. Vona Gábor kijelentése csak a legutóbbi példa. Ne felejtsük el, emlékezzünk erre, amikor majd szavazunk! Köszönöm, hogy meghallgatott” – hangzik az üzenet.

Rákapcsolt a Fidesz a választási kampányra, tíz napig ezt a gépi hangot hallhatják azok a nyugdíjasok, akiket felhívnak. A nagyobbik kormánypárt azzal indokolta az akciót, hogy felszólítása ellenére a Jobbik elnöke, Vona Gábor nem kért bocsánatot egy korábbi írása miatt.

„Ez nem a következmények nélküli ország, hülyeséget tetszett mondani, és ennek meg lesz a következménye” – Deutsch Tamás szükségesnek tartja a Fidesz által tájékoztató kampánynak nevezett akciót. Az európai parlamenti képviselő szerint minden jogszabályt betartanak.

Korábban Varga-Damm Andrea ügyvéd azt nyilatkozta, szerinte személyes adattal visszaélés történhetett, ugyanis nem egyértelmű, a Fidesz honnan tudja a nyugdíjasok telefonszámát. A Jobbik az adatbázis ügyében megkeresi a szolgáltatót, a kormánypártot és az országos nyugdíjbiztosítót is.

„A helyzetet valami szörnyű gyanú árnyéka lengi körül. A közelgő választási kampány előtt jó lenne elkerülni, a polgárokkal való kapcsolattartásnak ez egy természetes formája. Megkeressük őket személyesen, meginvitáljuk őket  rendezvényeinkre, telefonon megkeressük őket, levelet írunk nekik vagy e-mailben keressük meg őket a digitalizációt kihasználva. Senkit nem fog a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség levélben, telefonon vagy e-mailben megkeresni, aki erre az adatkezelésre a Fideszt nem hatalmazta föl” – közölte Deustch Tamás fideszes EP-képviselő.

Varga-Damm Andrea ügyvéd azt nyilatkozta, szerinte személyes adattal visszaélés történhetett, ugyanis nem egyértelmű, a Fidesz honnan tudja a nyugdíjasok telefonszámát. A jobbikos képviselőjelölt az adatbázis ügyében megkeresi a szolgáltatót, a kormánypártot és az országos nyugdíjbiztosítót is, valamint az adatvédelmi ombudsmant is arra kérte, rendeljen el vizsgálatot.

„A probléma az, hogy Magyarországon törvényesen nincs olyan adatbázis, hogy a nyugdíjasok telefonszáma a telefonszolgáltatóknál azonosítható lenne. A telefonszolgáltató meg sem kérdezheti senkinek a foglalkozását, és a telefonszolgáltató ilyen szempontból nem tarthatja nyilván az embereket, nincs rá joga. A nyugdíjasok nyilvántartása egy helyen van, az államkincstárnál, amely kifizeti a nyugdíjakat, ott az összes személyes adat szerepel” – mondta Varga-Damm.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint pártelnöküknek nincs miért bocsánatot kérnie, Gyöngyösi Márton a Hír TV Newsroom című műsorában arról beszélt, hogy kiforgatják Vona Gábor szavait.

„Ez egy göbbelsi módszer. Szerintem Magyarországon az emberek értelmesek, képesek arra, hogy egy szöveget teljes egészében, a szöveg környezetében tudjanak értelmezni. Az, aki kíváncsi arra, hogy Vona Gábor mit mondott, nézze meg a Facebook-bejegyzését. Ez még mindig megtalálható a Facebook-oldalán és abban a kontextusban, amiben az általa mondottak el lettek helyezve, tökéletesen értelmezhető, fölösleges, hogy az emberek helyett értelmezze azt Hídvégi Balázs, a Fidesznek bármelyik agitátora vagy manipulátora, az emberek ezt el tudják dönteni” – hangoztatta Gyöngyösi.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége tiltakozik amiatt, hogy az idős embereket egy politikai kampány részévé teszik.

„Az a fajta politikai kultúra, amely elkezd durvulni, melynek a fókuszába egy generációt, egy alapvetően békességtűrő generációt állítanak, az minimum egy kritikai megjegyzést megillet. Ezzel mi nem tudunk azonosulni, egy társadalmi csoportot arra használni, hogy különböző politikai irányzatok a maguk szavazati előnyét ilyen stílusban szerezzék meg, ezért mi tiltakozunk” – nyilatkozta a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, Némethné Jankovics Györgyi.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos korábban azt mondta, törvényes lehet egy adatbázis, amennyiben a párt szimpatizánsai ahhoz hozzájárultak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!