2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Kampány indul a lelkisegély-szolgálatok ismertebbé tételéért

Hír TV

2018. április 26., csütörtök 22:35, frissítve: csütörtök 22:48

Celeb nagykövetekkel és mobilalkalmazással tennék ismertebbé a telefonos lelkisegély-szolgálatokat. A feladattal megbízott állami cég már ki is írta a pályázatot. Azt nem árulták el, hogy a reklámra mennyit költenek.

A szüleim azt tettek velem, amit akartak. 18 éves koromig a bántalmazás összes formáját elszenvedtem, ami lelki, fizikai és szexuális bántalmazás - Marianna a családon belüli erőszak egyik áldozata. Megaláztatásairól tavaly januárban beszélt a nyilvánosság előtt. A hasonló esetekben segíthetnek a telefonos lelkisegély-szolgálatok. A kormány országos hálózatot épít, a feladattal egy állami céget bíztak meg. A Családbarát Ország Nonprofit Kft. közel 1,2 milliárd forint uniós támogatást kapott a programra.

Célunk továbbá az is, hogy kampányt folytassunk, mégpediglen egy olyan kampányt, amely majd segíti a telefonos krízisszolgálatok munkáját és elérhetőségeinek megismerését, minél szélesebb társadalmi körben - ismertette Kisgyőri Roland, az Emmi főosztályvezetője.

A lelkisegély-szolgálatok dolgozói 150 ezer hívást kapnak évente. A telefonálók hét százaléka akkor kér segítséget, amikor már eltervezte az öngyilkosságot.

Lényeges és nem akarok sugallni, meg elővetíteni, de Magyarországon a befejezett öngyilkosságok száma lényegesen csökkent az elmúlt tíz évben. Az ifjúsági generációban nem olyan lényegesen, de a felnőtteknél igen - mondta el Varga Gábor, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke.

A kiszolgáltatott nőknél a prostitúció, a lecsúszott férfiaknál pedig a csicskáztatás jelenti a legnagyobb veszélyt. Az áldozatok szigorúan titkos, úgynevezett védett házakban találhatnak menedéket.

A nők esetében szexuális célú kizsákmányolás történik az esetek 95%-ban, a férfiak esetében pedig munka célú kizsákmányoltakkal - mondta az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat vezetője, Boglacsik Tímea.

A gyermekeknél az internetes zaklatás jelent egyre nagyobb gondot.

Magyarországon minden negyedik-ötödik gyerek áldozattá válik a cyberbullingnak. Ennek leggyakoribb formája, amire talán nem is gondolunk a cukkolás, a cikizés, a kiközösítés, a megviccelés, de nagyon gyakran testi erőszakkal is párosul. Ez az egyik legveszélyesebb zaklatási forma - mondta egy szociális munkás, Kiss Katalin.

A programhoz kapcsolódóan a Családbarát Ország Kft. az elmúlt hetekben közbeszerzést írt ki rendezvényszervezésre és reklámra.

Az ernyőkampányok, mint ahogy mondtam, a kríziskezelő telefonszámok népszerűsítése, illetve az előbb taglalt applikáció promóciójának a lebonyolítása, és a szakmai konferenciáinkhoz kapcsolódva lakossági rendezvényeket is tervezünk lebonyolítani, úgynevezett celeb nagykövetekkel - mondta Téglásy Kristóf, a Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése projekt szakmai vezetője

A nyertesnek promóciós okosórákat és promóciós ajándéktárgyakat is kell szállítania.

A kríziskezelő szolgálatok további kétszáz önkéntest vonnának be a munkába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!