2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Belföld

Kalapáccsal törték össze a haszontalan készülékeket

Kalapáccsal törték össze a használhatatlan szén-monoxid-jelzőket a Budapesti Műszaki Egyetemen, ezzel akarták felhívni a figyelmet arra, hogy a boltokban még mindig árulnak olyan készülékeket, amelyek nem jelzik időben az életveszélyt. A Víz-, Gáz- Fűtéstechnika legújabb tesztjén, tizenhárom riasztóból mindössze három működött tökéletesen, a többi részben vagy teljesen használhatatlan volt.

A szén-monoxid színtelen-szagtalan gáz, belélegezve bénulást-fulladást okoz. Idén még el sem kezdődött igazán a fűtési szezon, tizenhárman haltak meg szén-monoxid-mérgezésben. A Hír TV fogyasztóvédelmi műsora, a Panaszkönyv stábja októberben nézett szét a boltokban. Három szén-monoxid-jelző készüléket vásároltak, közülük a legolcsóbb bukott meg a laboratóriumi teszten.

A Víz-, Gáz- és Fűtéstechnika szaklap vizsgálata rosszabb arányt mutat: a tizenhárom mérő közül csak három felelt meg maradéktalanul az előírásoknak, hét használhatatlan volt. A használhatatlan riasztókat kalapáccsal törték össze. A tavalyi felmérésük is hasonló eredménnyel végződött, vagyis egy év alatt nem javult a helyzet. A szakértők szerint ennek több oka van: jelenleg bárki árulhat ilyen készüléket, a fogyasztóvédelmi eljárások lassúak, a vásárlók pedig tájékozatlanok. „Nincsen semmiféle forgalomba hozatali feltétel, korlát a szén-monoxid-vészjelzők előtt, némely külalaki feltételnek kell megfelelniük, használati utasításnak kell lenniük magyar nyelven, a szabványnak megfeleljenek, de aztán ezeknek az igazságtartalmát már senki se ellenőrzi” – mondta Veresegyházi Béla, a Víz-, Gáz- és Fűtéstechnika című szaklap szerkesztője.

A laboratóriumban azt tapasztalták, hogy sok termék tévesen jelez: akkor riaszt, amikor nem kellene. „A másik, még ennél is súlyosabb probléma, hogy a készülék egyáltalán nem riaszt, vagy már csak olyankor riaszt, amikor pillanatokon belül beállhat a halál, tehát olyan magas koncentrációnál, ahol már réges-régen meg kéne tenni az óvintézkedéseket” – mondta Steiber József vizsgálómérnök, a KÉOSZ Műszer- és méréstechnikai bizottság elnöke.

Önmagában a készülék ára sem garancia a minőségre, vagyis a drága is lehet használhatatlan. A szakemberek azokat a termékeket ajánlják, amelyekre 7-10 év garanciát adnak a forgalmazók, a készülékek mellett pedig a kémények és a gázkészülékek rendszeres karbantartására is felhívták a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás: Magyar Péter gyárilag erőszakos + videó

Deutsch Tamás: Magyar Péter gyárilag erőszakos + videó

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke Putnokon minősíthetetlen hangnemben kiabált a templomból érkezőkkel, köztük a fideszes polgármesterrel. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője erről is kifejtette véleményét a HírTV Politikai hobbista című műsorában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!