2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Jövő szombaton demonstrálnak a tescósok

2017. június 27., kedd 19:17, frissítve: kedd 20:40

A béreken spórol a Tesco – állítják a munkavállalók, a dolgozói érdekképviseletek ezért tüntetéssel igyekeznek magasabb fizetést elérni. A július 8-i demonstrációra azokat a vásárlókat is várják, akik elégedetlenek a hosszú sorbaállással és a lassú kiszolgálással. A szakszervezet adatai szerint csaknem 6000 emberrel kevesebb dolgozik az üzletekben, mint amennyire szükség lenne.

Keveslik a béremelést és sokallják a pluszmunkát a szakszervezetek a Tesco áruházaiban. Követeléseiket július 8-án az áruházlánc Fogarasi úti üzlete elé meghirdetett demonstráción akarják benyújtani.

„Minimálisan szeretnénk azt a bérelőnyt visszakapni, amely korábban megvolt a szakmai bérminimummal szemben. És feltétlenül szeretnénk, hogy az egymásra tolódott munkakörök váljanak szét, tehát aki a készletekért felel egy áruházban, ne ugyanazt a bért vigye haza, mint aki a papír zsebkendőt vagy a WC-papírt tölti fel. Az ő munkája is nagyon fontos, de a kettő között felelősségbeli különbség van” – emelte ki Karsai Zoltán szakszervezeti vezető.

Országszerte több mint 16 ezer ember dolgozik a brit áruházlánc üzleteiben. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) adatai szerint 8000 alkalmazott aláírásával támogatta a tüntetést.

„Elég nehéz megmondani, mennyi embert tudunk megmozdítani, részben azon is múlik, hogy mennyit osztanak be, hiszen szombati napról van szó. Szándékosan szombatra tettük, de lehet, hogy 100 embert is beosztanak szombatra a 140-ből, ők akkor nem fognak tudni eljönni. Sok száz fős megmozdulásra számítunk, de zajlik a becslés. 7000 nyilván nem lesz” – emelte ki Sáling György, a KASZ elnöke.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének az elnöke az állami gazdaságpolitikát hibáztatja:

„Azt nem kellene elfelejteniük a demonstráció szervezőinek és a munkavállalóknak sem, hogy Magyarországon 15 százalékkal emelkedett a minimális bér, 25 százalékkal emelkedett a garantált bérminimum, ez a kereskedelemben és a vendéglátásban rendkívül érzékenyen érintette a vállalkozásokat. Az ágazatban az idén a nagy kereskedelmi láncoknál majdnem mindenhol több mint két számjegyű béremelés volt. Én tudom, hogy semmi nem elég, de azért a két számjegyű béremelés az elmúlt évek gyakorlatához képest jelentős előrelépés” – közölte Dávid Ferenc.

Ha a tüntetés eredménytelen lesz, akár sztrájk is várható a hipermarketekben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!