2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:40

A jövő évtől már 346 ezer forint jut egy bölcsisre

,

2016. augusztus 23., kedd 17:21, frissítve: kedd 17:42

Januárban átalakul a bölcsődei ellátás. A szülők jövőre hagyományos bölcsődébe, minibölcsődébe, illetve munkahelyi vagy családi bölcsődébe is beírathatják a kicsiket. A rendszer átalakításával elvileg a férőhelyproblémákat is kezelik.

Az egyik családi napközit jövő januártól már családi bölcsődének hívják. A hagyományos mellett lesz még minibölcsőde 2017-től, és visszatérnek a családi bölcsődék is.

„A családi napközik finanszírozása családi bölcsődeként jelenős mértékben, harminc százalékkal növekedni fog 2017. január elsejével. A finanszírozási rendszer átalakításával az a célunk, hogy a családok terheit csökkentsük. Azt szeretnénk, ha a három év alatti gyermeket nevelő családok számára – amennyiben a szülők dolgoznak – elérhető közelségben legyen, és megfizethető legyen a bölcsődei ellátás” – jelentette ki Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A bölcsődék évek óta zsúfoltak, a férőhely továbbra is kevés. „Jelenleg 47 ezer férőhely áll rendelkezésre Magyarországon három év alatti gyermekek napközbeni ellátására, ezt a számot szeretnénk felemelni 60 ezerre. Ennek érdekében jelentős uniós források állnak rendelkezésére, közel 100 millió forint. Ez négy operatív program keretében jut el a településekre, illetve a családi bölcsődét működtetőknek” – tájékoztatott Fűrész Tünde, a bölcsődei rendszerért felelős miniszteri biztos.

A családi napközik fenntartóinak augusztus 31-éig kell jelezniük az illetékes kormányhivatalnál, hogy családi, mini- vagy hagyományos bölcsődeként működnének tovább 2017-től.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!