Jóváhagyták a túlzottdeficit-eljárás folytatását + Videó

JV, NT, 2012. január 24., kedd 15:20, frissítve: kedd 15:20
Jóváhagyták az unió pénzügyminiszterei az Európai Bizottság javaslatát a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás folytatására.

Bár a magyar kormány 2011-ben teljesítette a vállalt 3 százalék alatti költségvetési hiányt, az indoklás szerint ezt csak egyszeri intézkedésekkel sikerült elérni, ami csak rövid távon biztosítja az egyensúlyt.

Jóváhagyás: folytatódik a túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke a pénzügyminiszterek brüsszeli találkozóját követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a magyar gazdaságpolitika nem fenntartható.

Véleménye szerint hazánknak olyan gazdaságpolitikát kellene folytatnia, amely elegendő ahhoz, hogy egyáltalán megindulhassanak az IMF-tárgyalások. Hozzátette: az eurózóna tagállamai hasonló esetben büntetést kapnának az új szabályok értelmében. Azoknak az országoknak az esetében, amelyek az eurózónán kívül esnek – így Magyarország is –, nincs meg ez a lehetőség. Arra azonban megvan, hogy felfüggesszék a jövőben a kohéziós alap forrásait, amik az úgynevezett felzárkóztatási pénzeket folyósítják.

Magyarországtól 2012-ben várják az intézkedéseket, ellenkező esetben felfüggesztik az előbb említett alap pénzeinek folyósítását. A gyakorlatban ez a 2015–2016-os költségvetésre lenne hatással.

A kormány meghozza a szükséges döntéseket

Minden szükséges döntést meghoz a kormány annak érdekében, hogy az államháztartás hiányát jövőre is az Európai Unióban előírt, a bruttó hazai termékhez (GDP) képest 3 százalékban meghatározott határ alatt tartsa – jelentette ki kedden Brüsszelben Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsa jóváhagyta az Európai Bizottság javaslatát a Magyarország ellen túlzott deficit miatt folyó eljárás folytatására.

Matolcsy György hangsúlyozta: jelenleg is nagyon közel van a magyar kormány és a bizottság várakozása, hiszen Olli Rehn pénzügyi biztos most is megerősítette, hogy a végrehajtó testület 3,25 százalékos hiányt prognosztizál 2013 végére, a kormány pedig úgy számol, hogy a deficit a 3 százalékos küszöb alatt marad. Hozzátette: szorosan együtt kíván működni a brüsszeli bizottsággal, hogy tovább javuljanak a mutatók, és a kormány minden szükséges döntést meghoz annak érdekében, hogy a hiány ne érje el a küszöböt.

Káros hatásokkal járhat

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnököt fogadta kedden délelőtt Brüsszelben Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. A magyar kormányfő és a szocialista politikus egyetértett abban, hogy jelen helyzetben bármilyen további külső politikai nyomásgyakorlás Magyarországra káros hatásokkal járhat, beleértve az uniós alapszerződés 7. cikkelyének alkalmazását is.

A múlt héten EP-elnökké választott Schulz (aki azt megelőzőleg a szocialista EP-frakció vezetője volt) a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor az európai uniós tagországok vezetői közül az első, akit új pozíciójában fogad. Leszögezte, hogy teljességgel tiszteletben tartja a magyar nép és kormány függetlenségét. Hozzátette: a nézeteket is ütköztető beszélgetésben ezzel együtt – magánvéleményként – jelezte aggodalmait is, köztük azt, hogy vannak olyan elemei az új alkotmánynak, amelyeket az ő szemében „nehéz összeegyeztetni” az alapvető európai szabályokkal.

A továbbiakban José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével találkozik a nap folyamán Orbán Viktor. Barroso elmondta: nem helyettesíti a Magyarország ellen indított jogi eljárást a keddi találkozó.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés