2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Jön az egységes árú távhő, valamikor

2016. május 5., csütörtök 20:34, frissítve: csütörtök 20:36

Egységes árat kell majd fizetni a távhőért, miután ez a szektor is a Nemzeti Közműszolgáltató irányítása alá kerül – mondta a Hír TV-nek a Miniszterelnökség államtitkára. Németh Lászlóné pontos időpontot ezután sem árult el, csak annyit közölt, hogy május végére lezárul a távhőszektor átvilágítása. Az államtitkár szerint a földgázpiachoz hasonlóan a távhőszektorban is egy már meglévő szolgáltató lehet az alapja az egységes cégnek.

Egy éve jelentette be a Nemzeti Közműszolgáltatót felügyelő államtitkár, hogy az állami rezsicég lép majd a jórészt önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatók helyébe. Németh Lászlóné akkor sem mondott időpontot, és most sem, amikor az Országgyűlés illetékes albizottsága hallgatta meg. Az államtitkár annyit árult el, hogy várhatóan május végén zárul le a távhőszolgáltatók átvilágítása. Az eltérő tarifákat a kormány megszüntetné.

Ha önmagában véve csak azt nézem, hogy jelentős százaléknyi eltérés van, hogy a fizetendő árban hány százalékot számol valaki alapdíjnak és hányat pedig a hőmennyiség után. Itt is nagyon nagy a szórás. Az egészen biztos, hogy egységes árképzésre van szükség, nyilván az egy nehéz kérdés, és nem is mernék arra vállalkozni, hogy időben ezt behatároljam, hogy mennyi idő alatt lehet ezt megtenni és egységesíteni az árakat.
- Akkor ez úgy értendő, hogy meglesz ez az egységes szolgáltató, de nem rögtön árral, hanem az majd később alakul…
- Ez így van – nyilatkozta a Hír TV-nek Németh Lászlóné.

„650 ezer távfűtött lakás van Magyarországon, ami cirka 1,5 millió lakost jelent és a teljes lakásállomány 15 százalékát jelenti” – mondta el Orbán Tibor. A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke több hőt nyerne a háztartási hulladékból. „Ezen egészen biztosan változtatni kell, hiszen az, hogy a budapesti szemétnek a jelentős része ma is Pusztazámorra megy, ahol egyébként aztán rendkívül hatékony módon lefáklyázzák a keletkező biogázt, ez nyilvánvalóan nem fenntartható állapot. Ebből egészen biztosan el kell mozdulni a jövőben. Ugye ezt egyébként a miniszter úr a Hír TV-ben 2015 októberében meg is erősítette” – tette hozzá.



Az elnök Lázár János szavaira utalt. „Várhatóan a következő öt évben a kapacitásaink betelnek, ezért egy új hulladékgazdálkodási stratégiára van szükség, ahol előtérbe kerül az égetés. Az égetésnek egyik kimenetele lehet akár a távfűtés vagy az energia más célú felhasználása” – mondta akkor.

A kancelláriaminiszter a távhővel fűtött panellakások elbontásán is elgondolkodna. A második Orbán-kormány egykori energiaügyi államtitkára szerint nem a panellakások fűtik elsősorban az utcát.

„Az megint csak városi legenda, hogy a panelépületek hőháztartás szempontjából nagyon kedvezőtlen képet mutatnak. Semmivel sem mutatnak kedvezőtlenebb képet, sőt, mint a régi falusi Kádár-kocka épületek, amelyek a 60-as, 70-es évek első felében épültek, na azok tényleg nagyon rossz energetikai mutatóval bírnak, a panelépületek már kevésbé” – fejtette ki Bencsik János, az energetikai albizottság elnöke.

Bencsik János hozzátette, hogy hőszigeteléssel jelentősen csökkenthető a panelek energiapazarlása. Lakossági hőszigetelésre azonban a kormány nem ad támogatást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!