2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A Sajdik 03:00

Belföld

Jóléti modellek és gulyáskommunizmus

A jóléti állam kiépítése már a dualizmus korában elkezdődött, de a kommunizmus megakasztotta azt. Maráczi Tamás vendégei Tomka Béla egyetemi docens és Balázs Zoltán közgazdász voltak az Ősök tere adásában.

  • Jóléti modellek és gulyáskommunizmus

A tradicionális társadalmakban a szociális funkciókat alapvetően a család, a kisebb közösségek töltik be. A modern államban azonban ez radikálisan megváltozott. A kisebb közösségek felbomlása, az urbanizáció, a belső társadalmi mozgások jóformán szükségszerűvé is tették a jóléti állam kiépülését. Segélyosztás, munkahely teremtés, egészségügyi ellátás, nyugdíjellátás: ma már mindennaposnak vett állami feladatok, melyeknek a kiépülése azonban korántsem volt zökkenőmentes a magyar történelem folyamán. 

Magyarországon a betegbiztosítás keretei a dualizmusba nyúlnak vissza, de a széles körű szociális ellátás kiépítése a Horthy korszakhoz fűződik. A nyugati jóléti modell fejlődését azonban a kommunizmus egy csapásra megakasztja, és a látszólagos egyenlőség nevében megszünteti a megelőző kor vívmányait. Addig teszi mindezt, míg a rendszerváltást megelőző időszakra be kell lássa: a szociális ellátórendszerek csakis az általa felszámolt módszerekkel működtethetőek. A jóléti állam ugyanis a társadalmi szolidaritás intézményesült formája - vallja Tomka Béla, és ahol az működik, ott az állam is jól funkcionál, ahol nem, ott akadozik. 

Balázs Zoltán megjegyzi: az erkölcsi problémákon túl közgazdasági gondok is nehezítették a szocialista jóléti állam működését. Míg a modern államokban csupán 20, maximum 35% az újraelosztás aránya, ez a szocializmusban jóval magasabb volt. Nem beszélve arról, hogy az "egyenlő fizetések" elve alapján a legtöbb esetben a "fusizás" révén önkizsákmányoló módon igyekeztek az emberek plusz jövedelemre szert tenni, természetesen feketítve a gazdaság egészét. Ez pedig - visszahatva - a szolidaritást ásta alá, egy öngerjesztő folyamatot indítva be. 

Fura módon a Kádár-rendszer legitimitását épp annak jóléti intézkedései, a foglalkoztatottság, az alapellátások zökkenőmentessége, lakáshoz jutás adták, ugyanakkor a gazdaság ezeknek fedezetét képtelen volt kitermelni magából, így egyúttal önmaga alatt vágta a fát. A második világháború utáni sikertörténetek közül a Vasfüggöny túloldalán a Walter Eucken neve fémjelezte "szociális piacgazdaság" modellje érvényesült, melynek gazdasági életképessége és sikerei nagyban járultak hozzá a kommunizmus gazdasági, és végül politikai bukásához a hidegháború végére.

Tekintse meg a teljes adást: 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

Egy bőrövvel hozta a ki a sodrából Magyar Pétert egy nő Szentendrén. A baloldali politikus mögé állt, majd magasba tartott egy bőrövet, hogy az eseményt rögzítő kamera is jól lássa.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!