2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Drágulhat a temetkezés, ha bevezetik

2016. május 6., péntek 11:30, frissítve: péntek 11:31

Drágulhat a temetkezés, ha a kormány bevezeti a hatósági árat - az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés viszont ingyenes lenne a 2017. évi költségvetési javaslathoz benyújtott salátatörvény szerint. A szakmai szervezetek a szolgáltatás áfájának eltörlését és a temetői üzemeltetési költségek csökkentését szorgalmazzák.

A szigetvári kórházban az elhunyt betegek holttestét két órán belül elviszik boncolásra. „A dokumentumokat természetesen kiállítjuk, eddig is ingyenesek voltak. Arról, hogy a patológián a továbbiakban hogyan történik a dokumentáció, és annak milyen bérezése volt, nincsen igazán információm, de természetesen nagy valószínűséggel a halottak hozzátartozójának könnyebbséget fog jelenteni, ha ingyenessé válik” – mondta a kórház sebészeti osztályának vezetője, Lakatos Levente.

A halottakat a boncmester készíti elő a temetésre. A boncmester vállalkozóként végzi ezt a munkát, a hozzátartozók nyugtát kapnak tőle.

– Jelenleg van egy hűtési-tárolási díj, amely intézetektől függetlenül bizonyos összeg. Szigetváron most 15 ezer forint.
– Ezen kívül?
– Ezen kívül van a halott-előkészítési díj, ami azt jelenti, felkészítjük kegyeleti szempontoknak megfelelően az elhunytat a temetésre.
– És az mennyi pénz?
– Most 20 ezer forint Szigetváron.

Szeptembertől kormányrendelet szabná meg az öltöztetési díjat. A Dél-dunántúli Temetkezési Egyesület elnöke egyetért a hatósági ár bevezetésével. Mint mondta, sok boncmester készíti elő feketén, számla nélkül a halottakat a temetésre. Puskás Béla úgy látja, hogy a temetési költségeket érdemben úgy lehetne csökkenteni, ha mérsékelnék a 27 százalékos áfát.

„Szintén jelentős mértékben terhelik a temetkezési szolgáltatást a temető-üzemeltetési díjak, amelyeknek más nevet adunk, de ezek mégiscsak az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek. Ez körülbelül 70-80 ezer forintos költség általában nagyvárosokban. Vagyis a megrendelő 150 ezer forintot úgy fizetett ki, hogy egy sírhelye van” – hívta fel a figyelmet a Dél-dunántúli Temetkezési Egyesület elnöke.

Áfacsökkentést és üzemeltetésidíj-csökkentést a kormány nem tervez. Ősztől a kórházi és a hatósági ügyintézés a temetkezési vállalkozó dolga lesz, és ezért nem kérhet pénzt a hozzátartozóktól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!