2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Jogvédők tiltakoztak Ásotthalmon

2016. december 10., szombat 20:00, frissítve: szombat 20:12

Két tucat jogvédő tiltakozott a melegek jogainak korlátozása ellen Ásotthalmon. A demonstrációt néhány ellentüntető bekiabálással zavarta meg, de az indulatok nem csaptak át tettlegességbe. Az önkormányzati rendeletet nem vonják vissza.

A demonstrációt a szexuális kisebbségek szövetsége hirdette meg, ők szervezik évről évre a budapesti melegfelvonulást. A résztvevők többsége Budapestről és Szegedről érkezett. „Ez nemcsak az ásotthalmiak ügye, ez a magyar demokráciának az ügye. Ha egy képviselőtestület megteszi azt, hogy alapvető emberi jogokat megsért, mint a gyülekezési jog, a véleménynyilvánítási, a szólásszabadság, szabad vallásgyakorlás joga, arra igenis fel kell kapnunk a fejünket, főleg hogyha a polgármester azt kommunikálja, hogy ezt modellértékűként vezette be” – mondta Kiss Anna, a Szegedi LMBT Közösségért nevű csoport elnöke.

Ásotthalom képviselő-testülete a közelmúltban rendeletben tiltotta meg, hogy közterületen bárki a homoszexualitást népszerűsítse. A községben a Jobbik egyik alelnöke, Toroczkai László a polgármester.

„Azért van ez, mert szélsőjobbos a vezetése, úgy gondolom. Az ásotthalmi emberek nem ilyenek, nem gondolom, hogy az ásotthalmi emberekről úgy általánosságban kellene beszélni. Nekünk csak a Toroczkai-vezetéssel van problémánk, nem az ásotthalmi emberekkel” – fogalmazott Szabó Richárd Szegedről.

A csendes demonstrációt időnként egy kisbuszban ülő társaság zavarta meg.

„A rendeletet képviselő-testület hozta, amelynek tagjait az ásotthalmiak választották meg – mondta a polgármester. – Ez a település ugyanolyan, mint Magyarország vagy Európa Unió bármelyik másik települése. És Magyarországot és az Európai Uniót fenyegeti a tömeges migráció, fenyegeti az iszlamizáció, és fenyegeti az a fajta agresszív, szélsőséges, vad liberális ámokfutás, amelynek most ilyen kísérletét láttuk itt, Ásotthalmon. Úgy gondolom, hogy ez kudarcba fulladt azzal, hogy egy ingyenes autóbusszal összesen tizenöt-tizenhat ember tudtak ideszállítani.”

A Csongrád Megyei Kormányhivatal vizsgálja, hogy az ásotthalmi rendelet sérti-e az alaptörvényt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!