2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Jogerősen pert veszített a Mészáros Lőrinc fiához köthető társaság

Hír TV

2018. június 25., hétfő 18:35, frissítve: hétfő 22:03

Jogerősen pert veszített az a Mészáros Lőrinc fiához köthető társaság, amely a helyiektől vett el egy vadászterületet Bélmegyeren. A Gyulai Törvényszék hétfői ítélete szerint törvényellenes volt a határozat, amellyel a régi vadásztársaság előhaszonbérleti jogát kizárták.

Helyiekből és környékbeli földtulajdonosokból álló vadásztársaság akarta megújítani szerződését egy bélmegyeri vadászterületen. Eközben a környéken állami földeken gazdálkodó Hidasháti és Csabatáj Zrt.-t Mészáros Lőrinc fiának az érdekeltségébe került. Mészárosék szerettek volna saját vadászterületet is szerezni, amiben az állam is támogatta őket. A vadászati jogról döntő földtulajdonosi közgyűlésen velük szavazott az állam képviselője.

A régi vadászok szerint a közgyűlés jogellenes volt, ezért perre mentek. Első fokon nyertek. Hétfőn a Gyulai Törvényszék több pontban is elutasította kereseteiket, ám a fő kérdésben nekik adott igazat.

„A Nemzeti Földalapkezelőtől kapott meghatalmazás a képviselőt nem hatalmazta fel az előhaszonbérleti jog kizárása kérdésében történő szavazásra. Tehát az ő meghatalmazása korlátozott volt” – mondta ki Hajnal Beatrix tanácsvezető bíró.

Az 1000 hektár állami földtulajdon képviselőjének ugyanis nem volt meg a törvény által előírt írásbeli meghatalmazása, így az ő szavazata érvénytelen volt. Ezért az előhaszonbérelt kizárásáról szóló döntést a bíróság megsemmisítette. Ennek alapján a terület hasznosítása visszakerülhet ahhoz a társasághoz, amelynek tagjai helyi gazdák és vadászok, akik már évek óta itt vadásznak és gazdálkodnak.

„Mi már 20 éve előhaszonbéreljük a nevezett területet, és nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen ítélet született. Hogy talán meg tudjuk még menteni Bélmegyernek ezt a részét a bélmagyeri embereknek, és a bélmegyeri földtulajdonosoknak” – nyilatkozta Lovas József vadász, földtulajdonos.

A bélmegyeri vadászok másfél évig nem gyakorolhatták jogukat, ezért most megfontolják, hogy kártérítési pert is indítsanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!