2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Újabb gellert kapott az elszámoltatás

,

2017. február 13., hétfő 14:25, frissítve: hétfő 17:37

Tizenkét vádlottat felmentettek, a volt budapesti főkapitány pedig csak pénzbüntetést kapott a 2006-os rendőri brutalitásért. A jogerős ítélet alapján Gergényi Péternek négyszázezer forintot kell fizetnie, és a tévészékházhoz kirendelt rendőrparancsnok is mindössze megrovást kapott. Bene László volt országos rendőrfőkapítány felmentő ítéletét is helybenhagyták.

Kövekkel dobálták és botokkal ütötték a rendőröket az ostromlók 2006-ban az MTV-székháznál. A tüntetők Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásának másnapján támadták meg az épületet. Petíciót akartak beolvasni.

A tévészékház 2006. szeptemberi ostrománál történtekkel és az azt követő napok rendőri túlkapásaival kapcsolatban mulasztással elkövetett katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőrtábornok és tizenegy rendőrtiszt ellen az ügyészség.

Először tavaly októberben hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa első fokon. A 2006-ban regnáló rendőrfőkapitányt, Gergényi Pétert megrovásban részesítette bíróság, ami jogilag nem számít büntetésnek. Bene Lászlót, a volt országos főkapitányt felmentették.

Hétfőn másodfokú ítélet született a Fővárosi Ítélőtáblán. A bíróság részben módosított az elsőfokú ítéleten. Bene László felmentését ugyan helybenhagyták, Gergényi Péterre négyszázezer forint pénzbüntetést szabtak ki.

„…Gergényi Péter nyugállományú rendőr vezérőrnagy másodrendű vádlottal szemben alkalmazotti megrovás intézkedést kétszáz napi tétel, napi tételenként kétezer forint pénzbüntetésre súlyosította. A vele szemben kiszabott négyszázezer forint pénzbüntetést meg nem fizetés esetén szabadságvesztésre változtatja át” – indokolta az ítéletet Ruzsás Róbert tanácselnök.

Az ítélet kihirdetése után az egyik 2006. őszi tüntetésen megsérült férfi fakadt ki a tárgyalóteremben. „Bezártak ezek engem a börtönbe három hónapra 2006-ban. Mai napig nem vagyok kártérítve, Gulyás Gergely fogadott annak idején, Wittner Mária odatelefonált, és a bírónő kitűzte, hogy fizessek 845 ezer forint eljárási illetéket” – így Sz. László.

Gergényi Péter is elégedetlen az ítélettel, ügyvédje azt mondta: a pénzbüntetést is túlzónak érzi. „Az ítéletet természetesen tudomásul vettük, hiszen másodfokú határozatról van szó, de a tartalmával nem értünk egyet változatlanul. Mindenkit akkor lehet felelősségre vonni, ha elkövet valamilyen bűncselekményt. A tábornok úr semmilyen bűncselekményt nem követett el, így a mai napon felelősségmegállapítása is megalapozatlan” – mondta Gulyás Gábor.

A tévészékház védelmére kirendelt rendőri egység parancsnoka megrovást kapott. A további tizenegy vádlottat pedig jogerősen felmentette a bíróság.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!