2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Jogerős: pénzbírságot kapott Toroczkai

,

2017. április 27., csütörtök 12:38, frissítve: csütörtök 17:57

Helybenhagyta az elsőfokú ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék Ásotthalom polgármesterének 2012-es Bank Center-ügyében. Toroczkai Lászlót 400 ezer forintos pénzbírsággal sújtották a kényszerítés bűntettének kísérlete miatt.

A jobbikos politikus öt évvel ezelőtt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal tüntetett a Nemzetközi Valutaalap ellen, a demonstrálók petíciót akartak átadni az IMF képviselőinek. Toroczkai a biztonsági őröknek azt mondta: ha nem veszik át a dokumentumot, akkor megismétlődhet a 2006-os tévészékházostrom. Ez alatt többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek és petárdáztak, majd távoztak az épületből. Toroczkait másfél héttel később, az otthonában állította elő a rendőrség.

„Ha valóban az ügyészség akaratának megfelelő szabadságvesztésre vagy felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek volna egy petícióátadási kísérlet miatt, akkor egyértelmű a helyzet, hiszen akkor nem lehetnék polgármester, a politikai pályafutásomat biztos, hogy derékba törte volna. Így, pénzbüntetés esetén, azt gondolom, hogy erről nincsen szó, nyilvánvalóan ki kell fizetnem a pénzbüntetést, s abban a pillanatban mentesülök bármilyen jogkövetkezmény alól” – nyilatkozta Toroczkai László.

A jobbikos politikus állítja: nem követett el bűncselekményt. „Amikor úgy éreztem, hogy feszültté vált a hangulat, távoztam és másokat is erre buzdítottam, tehát egy abszolút jó szándékú, politikai jellegű akcióról volt szó” – emlékezett vissza Toroczkai, aki az utolsó szó jogán azt mondta, az őröket nem fenyegetni, csak figyelmeztetni akarta, amikor a tévészékház ostromáról beszélt.

A bíróság másodfokú ítéletének indoklásában Csekéné Szegedi Mónika bírónő ismertette, „éppen ez az indirekt, burkolt elkövetési magatartás az, ami jelen esetben megállapítható, amint arra az elsőfokú bíróság is helyesen utalt, az elkövetés körülményei, a megjelent tömeg mind alkalmasak voltak ennek a fenyegetésnek a burkolt módon való közlésére”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!