2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Jobbikos jelölt támogatására biztatott a DK volt jelöltje

2018. január 16., kedd 14:56, frissítve: szerda 19:40

A jobbikos jelölt támogatására buzdított Facebook-oldalán a DK korábbi, körmendi jelöltje, Nagy Gábor. A DK nem ért egyet, Nagy kizárása is szóba került. A volt jelölt azt mondta, országos listán a DK-ra szavaz, egyéniben viszont a legerősebb ellenzéki jelöltet érdemes támogatni.

„Sajnos ahhoz, hogy Körmend vk-ban ne a fideszes V. Németh Zsolt győzzön, akkor a jobbikos Bana Tiborra kell szavazni” – ez a mondat volt olvasható a DK körmendi politikusa, Nagy Gábor Facebook-falán. A bejegyzés később eltűnt, de addigra már bejárta a médiát. Nagy Gábor 2014-ig a DK körmendi elnöke volt, az önkormányzati választáson a megyei közgyűlésbe is jelölték, és jelenleg is a párt tagja, bár a körmendi DK-vezetőkkel megromlott a viszonya.

A körmendi központú Vas megye 3. egyéni választókerületben a Fidesz ismét V. Németh Zsoltot jelöli. A körzetben az MSZP és a DK közötti megállapodás értelmében Gyurcsány Ferenc pártja állíthat jelöltet, akit az MSZP is támogat. A közös jelölt Balogh Tibor szombathelyi képviselő lett. Nagy Gábor szerint hiba volt őt jelölni, mivel Körmenden kevesen ismerik.

Nem a DK álláspontja

A volt DK-jelölt kijelentését pártja elítélte, és továbbra is a saját jelöltjüket támogatják. Nincs tehát szó arról, hogy összefogott volna a Jobbik és a baloldal Körmenden. A Nyugat.hu azt írja, a DK-ban már beszélnek arról, hogy kizárják a nyilatkozat, illetve a tagdíj fizetésének elmaradása miatt – Nagy Gábor a Hír TV-nek megerősítette ezt az információt.

Cikkünk megjelenése után Nagy Gábor elmondta: benyújtotta párttagsági lemondását a Demokratikus Koalícióhoz.

 

Nagy Gábor a Hír TV online-nak elmondta: papíron még valóban a DK tagja, de már egy ideje nem vesz részt aktívan a körmendi alapszervezet munkájában. Tájékoztatott attól is, hogy a korábbi választókerületi elnök még a 2014-es választás után családi okok miatt lemondott a pozíciójáról, de eredetileg csak egy évre szeretett volna visszavonulni. Az új, egyben jelenlegi választókerületi elnök, Mecseki Csaba azonban megtartotta a pozícióját, Nagy Gábor kérése ellenére.

 „2014-ben az önkormányzati választáson én lettem a DK jelöltje, ami súlyos vitákat okozott. Így volt az alapszervezetnek olyan tagja, aki az MSZP jelöltje mellett kampányolt” – fejtette ki Nagy Gábor, aki 2014-ben emiatt nem jutott a közgyűlésbe, és ezt követően nagyrészt kivonta magát a körmendi DK tevékenységéből, a tagokkal – elmondása szerint –„nem lehet együtt dolgozni.”

57 százalékkal nyert V. Németh

A Facebook-poszttal kapcsolatban Nagy Gábor elmondta: nem tükrözi a DK hivatalos álláspontját, mivel a párt továbbra sem működik együtt a Jobbikkal. Magánemberként véli úgy, hogy „aki valóban kormányváltást akar, szeretné, hogy a Fidesz mandátumokat veszítsen, akkor fel kell ismerni, hogy V. Németh Zsolttal szemben a legesélyesebb Bana Tibor.” Az MSZP és a DK közös jelöltjét, Balogh Tibort helyben nem ismerik, és nincs tisztában a körmendi viszonyokkal – jelezte..

Az országos listán továbbra is a DK-ra szavazna Nagy Gábor, és erre buzdít mindenkit „Egyéniben viszont mindenki szavazzon arra, akit jónak lát” – fogalmazott. „Ahhoz, hogy kormányt tudjunk váltani, az egész országban ezt kell tenni. Nem arra buzdítom az embereket, hogy mindenki szavazzon át a Jobbikra, hanem arra, hogy minden egyéni választókerületben találják meg és támogassák a legesélyesebb ellenzéki jelöltet.” Úgy véli, mind az MSZP és a DK, mind a Jobbik szavazói között lesznek átszavazók.

Bana Tibornak azonban akkor is nehéz dolga lesz, ha valóban átszavaznak rá a baloldali pártok támogatói: a választókerület jelenlegi képviselője, a fideszes V. Németh Zsolt 2014-ben közel 57 százalékos többséggel nyert.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!