2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Jobbik: Óvatosan a külföldi támogatással bíró civil szervezetekkel

2017. január 17., kedd 16:01, frissítve: kedd 17:20

A kormánypártok csak szakértői szinten képviseltették magukat a civil szervezetek átláthatóságáról összehívott ötpárti egyeztetésen, az MSZP pedig távol maradt. A tárgyalást a Jobbik kezdeményezte, az ellenzéki párt a határon túli magyarok érdekében óvatosan bánna a külföldi pénzekhez jutó szervezetekkel. Az LMP a jelenlegi kormányzati elképzeléseket a civilek elleni támadásnak tartja.

A Jobbik országgyűlési képviselői mellett az LMP képviselői és szakértők ültek tárgyalóasztalhoz a nemzeti párt által a civil szervezetek átlátható szabályozásáról kezdeményezett egyeztetésen.

„Azt kellene megvizsgálni, hogy a magát polgárinak valló Fidesz-kormányzat feleannyi támogatást biztosít a civil szférának, mint amekkorát a szoci kormányok adtak. Ez önmagában szégyen” – jelentette ki Szávay István.

A Jobbik a határon túli magyarok érdekében óvatosan nyúlna azokhoz a civil szervezetekhez, amelyek külföldi támogatást kapnak. „Ami a külföldről jövő forrásokat illeti, ezzel kapcsolatban is érdemes óvatosan bánni. Hadd hívjam fel a figyelmet: mi van azokkal a magyarországi nemzetiségi szervezetekkel, amelyek az anyaországuktól támogatást kapnak? Mi van azokkal a határon túli magyar civil szervezetekkel, amelyek Magyarországról kapják a támogatást? Nem biztos, hogy érdemes lenne Románia és Szlovákia számára példát mutatni azzal kapcsolatban, hogy lehetetlenítsék el a magyar életet Erdélyben vagy Felvidéken” – jegyezte meg a jobbikos országgyűlési képviselő.

Az LMP országgyűlési képviselője szerint a kormány újabb alaptalan támadást indított a kormánykritikus civilek ellen. „Ellenséget keresnek, ezt sorra, újra és újra megteszik, a társadalom különböző szegmenseit mozdítják egymás ellen. Rossz megoldás, amit a kormányzat tesz, hogy a társadalmat osztja tovább. A civilek ilyen módon való támadása ráadásul alaptalan is. Ez nagyon jól kiderült néhány hónapja, illetve másfél évvel ezelőtt abból a támadásból, amikor a Norvég Alapot támadták meg ilyen módon, és világossá vált: teljesen indokolatlan volt. Mindezek ellenére úgy sikerült a tényeket elferdíteni, hogy ellenséget lássanak a civilekben” – jelentette ki Ikotity István országgyűlési képviselő.

A kormánypártok csak szakértői szinten képviseltették magukat az egyeztetésen, később a KDNP-s Hollik István a konkrétumokat hiányolta az ellenzéki kezdeményezésű tárgyalásól. „Politikai ötletelés volt, ami most ötpárti egyeztetés címén lezajlott. Örülünk, hogy abban, úgy látszik, egyetértés van az ellenzék és a kormánypártok között, hogy a főként külföldi támogatással működő civil szervezetek szabályozása nem megfelelő. Ez jó tárgyalási alap lehet a jövőre nézve” – közölte a kisebbik kormánypárt politikusa.

Az MSZP nem vett részt az egyeztetésen, a szocialisták közleményükben úgy fogalmaztak: a civil szervezetek bevonása nélkül, a fejük felett róluk tárgyalni és döntést hozni ugyanolyan hatalmi arrogancia, mint amilyet a Fidesztől lehet látni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!