2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Jobbik: Orbán elárulta a betelepítési kvóta elleni küzdelmet

2016. február 20., szombat 18:25, frissítve: szombat 19:13

A miniszterelnök cserbenhagyta a külföldön dolgozó magyarokat – így értékelik az uniós alkut az ellenzéki pártok. A Jobbik és a DK azt is kifogásolja, hogy Orbán Viktor megszavazta a brüsszeli csúcstalálkozó záródokumentumát, amely kitér a menekültek kvóta szerinti elosztására.

„Másképp látjuk a dolgokat, mint ahogy a miniszterelnök úr látta a tegnapi nap folyamán.” Orbán Viktorral ellentétben a liberálisok kudarcnak tartják a magyar munkavállalókra nézve a brit–uniós megállapodást. „Mostantól kezdve a magyar és minden más munkavállaló helyzete kicsit rosszabb lesz, mint eddig. Ezt tisztességesen meg kell mondani, nem szabad az embereket becsapni: nem tudtuk megvédeni a munkavállalók érdekeit. Ugyanakkor mi, liberálisok úgy gondoljuk, hogy helyesen jártak el a visegrádi országok, amikor nem vétóztak, mert itt két rossz között lehetett választani” – mondta Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője.

A Gyurcsány-párt szerint a miniszterelnök annak a kétmillió magyarnak is hazudott aki aláírta a kormánypártok által indított aláírásgyűjtő ívet a menekültek kötelező befogadási kvótája ellen. Orbán Viktor ugyanis újságírói kérdésre elismerte, hogy megszavazta a kvóták szerinti elosztást is tartalmazó záródokumentumot. „Mi egyetértünk, szerintünk a biztonságnak és az emberségnek kéz a kézben kell haladnia. Ez a tanácsi döntés ennek megfelel, az igazi probléma az Magyarországon, hogy bár ez jó az országnak, kiderült, hogy az ország miniszterelnöke egy hazug, minket átverő politikai celeb” – fogalmazott Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

A Jobbik szerint a kormány kettős beszédet folytat a kvótákról. „Azáltal, hogy itthon aláírásokat gyűjtenek a kvóta ellen, kint pedig a kvótát teljes körű elfogadásáról szóló zárónyilatkozatot lényegében támogatják, vagy legalábbis kétmillió aláírás lobogtatásával nem kelnek ki harcosan ellene, egészen elképesztő módon árulják el azt a küzdelmet, amelyet Magyarország eddig folytatott” – mondta Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke.

Az LMP is úgy véli, hogy a miniszterelnök cserbenhagyta a külföldön dolgozó magyarokat a brit reformok elfogadásával. Szerintük egyébként a magyarországi béreket kellene emelni, hogy vissza tudjanak és akarjanak jönni, akik kivándoroltak.

A kormány szerint félreértik

Félreértelmezik az ellenzéki pártok az uniós záródokumentumot – reagált a kormányszóvivő az Orbán Viktort ért vádakra. Kovács Zoltán szerint a kifogásolt utalás arra a tavaly nyári döntésre vonatkozik, amely alapján 40 ezer menedékkérőt önkéntes alapon vállalhatnak át a tagállamok a görögöktől és az olaszoktól. Leszögezte: a kabinet továbbra is ellenzi a bevándorlók kötelező szétosztást előíró kvótarendszert.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!