2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Jobbik: Orbán a cigány szavazatok megvásárlására adott támogatást

,

2016. december 22., csütörtök 15:00, frissítve: vasárnap 11:34

A Jobbik szerint a cigány szavazatok megvásárlására adott milliárdos támogatást az Országos Roma Önkormányzatnak Orbán Viktor. A Roma Polgári Tömörülés elnöke sem hiszi, hogy adósságrendezésre fordítja majd az ORÖ az 1,3 milliárd forintot. A kormányzat úgy adott újabb forrásokat a szervezetnek, hogy közben szabálytalan pénzköltés miatt nyomoznak ellene.

A váratlan karácsonyi ajándék ellenére feszült hangulatban zárták az évet az Országos Roma Önkormányzat közgyűlésén. Balogh János, a testület elnöke garanciát vállalt az adósságok rendezésére.

– Ha azt az 1,3 milliárd forintot meg fogjuk kapni, akkor nyilván a közgyűlésnek majd dönteni kell a felhasználásáról.
De akkor újabb adósság nem fog keletkezni?
– Én azt gondolom, hogy nem.
És mi erre a garancia?
– Hát mondjuk a szavam.

A Roma Polgári Tömörülés elnöke viszont nem tartja elfogadható megoldásnak azt, hogy a kormány úgy adott pénzt az adósságban úszó szervezetnek, hogy közben az adóhatóság költségvetési csalás miatt vizsgálódik. „Ha egy bankból valaki ellop sok-sok ezermillió forintot, és azt bárki visszateszi vagy visszaviszi, legyen az a kormány esetleg, attól még a bűncselekmény, a lopás ténye fennmarad. Én nagyon elkeseredett vagyok a tekintetben is, hogy ezzel a keményen dolgozó embereknek tulajdonképpeni szemébe röhögnek, hiszen a tisztességesen és keményen dolgozó állampolgárok zsebéből megy ki ez a forrás” – vélekedett Makai István.

„De én még nagyobbat tudok ütni”
El sem kezdődött az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése, a jelenlegi és a korábbi elnök hívei máris hangos szóváltásba keveredtek egymással. Az indulatokból ezúttal is kijutott a Hír TV-nek.

A Jobbik továbbra is a felelősök megbüntetését követeli, a párt szóvivője szerint nem véletlen a kormányzat váratlan döntése. „Amikor Orbán Viktor elszámoltatás helyett újabb milliárdokat ad, akkor ugyanazt üzeni a cigányság vezetőinek: hogy nekik mindent szabad. A kérdés, hogy Orbán Viktor miért enged meg mindent az ORÖ számára. A válasz egyértelmű, hogy az ORÖ 2018-ban is garantálja a cigány szavazatok szállítását, ahogy ezt megtette 2014-ben is” – mondta Jakab Péter szóvivő.

Az LMP társelnöke Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter felelősségét hangsúlyozza. „A büntetőeljárás kimenetele szempontjából nem mindegy, hogy a kár hol jelenik meg. Nem mindegy, hogy a pénz a ORÖ-nál van, vagy a költségvetésből is hiányzik. Az Emmi adta oda ezeket a pénzeket, tudott ezekről a tételekről, amit vissza kellett követelni, és ha a pénz nincs meg, akkor neki ugyanúgy megvan a felelőssége, mint az önkormányzatnak és Farkas Flóriánnak” – mondta Hadházy Ákos.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!