2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Jobbik: Még több uniós pénzt lopnak el

2017. február 27., hétfő 18:01, frissítve: hétfő 19:23

Mégsem vet véget az uniós beruházások menet közbeni áremelésének a kormány: januárban még szigort ígért a kancelláriaminiszter, de a februárban életbe lépett rendeletbe már most beépítettek egy kiskaput – az ellenzék szerint azért, hogy a baráti cégek jól járjanak.

A frissen átadott Dagály fürdő ára az eredeti tervekhez képest a végére három és félszeresére nőtt.

A kormány január elején azt ígérte, szakít azzal a gyakorlattal, hogy az uniós pályázatoknál menet közben srófolják fel a költségeket.

„A kormány döntése értelmében harminc százaléknál nagyobb költségeltérítést nem lehet érvényesíteni, ez azt gondolom, hogy a transzparenciát, az átláthatóságot érdemben erősítő javaslata a kormánynak” – közölte Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Február elején lépett hatályba a szigor – de még három hétig sem maradt hatályban. A kabinet most egy olyan kiskaput épített be a kormányrendelet szövegébe, amely lehetővé teszi, hogy a projektek ára akár korlát nélkül emelkedhessen.

„Hozzátoldottak egy módosítást a friss rendelethez, amiben az szerepel, hogy minden szigorítás alól, amit most bevezettek, a kormány egyedi döntéssel mentesítést adhat. Mintha utólag vették volna észre, hogy hajjaj, elfelejtettük a politikai kiskaput odatenni, gyorsan bontsuk meg a sűrű szövésű kerítést vagy fémhálót, engedjük át a haverokat, akik fel tudják telefonálni a kormányt, és akkor majd rájuk nem fog vonatkozni a szigorítás” – mondta el Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője.

Az ellenzék szerint a kormány célja egyértelmű.

„Mészáros Lőrincek, Habony Árpádok s a többi kivitelezők lesznek, vagy nagytőkések, akik valamilyen projektet megnyernek, azok most már törvényileg is bármikor módosíthatnak bármin. És értelemszerűen itt a legkényesebb kérdés, az maga a kivitelezés költségvetése. Szerintem az történik, hogy még több uniós pályázati pénz lesz ellopva” – véli a Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám.

Így látja az LMP is.

„2018-ra egyszerűen el akarják tapsolni az uniós pénzeket, és most nagyobb fokozatra kell kapcsolniuk. Ennek megfelelően nyilván ugyanígy a gyakorlatot akarják továbbvinni, mint ahogy eddig volt, csak éppen nagyobb mennyiségeket, nagyobb pénzösszegeket akarnak ilyen módon kijátszani” – mondta a párt társelnöke, Szél Bernadett.

A végtelenségig lehet majd drágítani – teszik hozzá a szocialisták is.

„Tehát saját maguknak semmilyen fajta határt nem kívánnak szabni. Itt természetesen arról van szó, hogy ezek a közbeszerzések jó magas áron fognak majd elkelni, megdrágulnak majd a stadionépítések is, és néhányan pedig piszkosul meg fognak ebből gazdagodni” – nyilatkozta Szakács László frakcióvezető-helyettes.

A korábbi évek tapasztalata szerint 1300 milliárd forintnyi uniós beruházásnál 230 milliárdos utólagos költségnövekménnyel lehet számolni, vagyis mire egy-egy beruházás megvalósult, legalább ötödével lett drágább a tervezettnél.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!