2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Jó áron jutott önkormányzati bérházhoz a fideszes városatya volt cége – és a lakókkal mi lesz?

Hír TV

2018. február 4., vasárnap 12:06, frissítve: vasárnap 12:54

Fél áron jutott egy miskolci fideszes városatya, Nánási-Kocsis Róbert volt cége egy önkormányzati bérházhoz. A lakókat kiköltöztetik: február közepéig kell elhagyniuk az otthonukat. A cég vállalta, hogy gondoskodik a lakhatásukról, de a felajánlott albérletekért a jelenlegi lakbér többszörösét: 15 ezer forint helyett 70 ezer forintot kellene fizetniük a lakóknak.

Az Invesco Kft. tavaly februárban mélyen áron alul vásárolt meg a miskolci önkormányzattól egy hatlakásos társasházat. Az előnyös üzletért cserébe a cégnek vállalnia kellett a lakók elhelyezését. A bérlőkhöz az önkormányzati képviselő jár ki egyezkedni, aki nem szakított meg minden köteléket a volt cégével: úgy tudjuk, hogy alkalmazottként dolgozik az Invescónál.

Azzal azonban, hogy egy magáncég vette meg az ingatlant, az addigi önkormányzati lakásszerződésekből klasszikus bérleti szerződések lettek. Az albérletben élőknek jóval kevesebb jogosultságuk van, mint az önkormányzati bérlakások lakóinak.

„Az önkormányzati bérleti jog egy korlátozottan forgalomképes, vagyoni értékkel bíró jog. Ami azt jelenti, hogy adott esetben elcserélhető más tulajdonra, illetve más bérleti jogra” – mondja Gergényi Szabolcs ügyvéd.

Abban a pillanatban, ahogy az önkormányzattól átveszi a magáncég a lakókat és azzal egyidejűleg a szerződéseket, az önkormányzati lakásbérleti szerződés megszűnik, és egy új lakásbérleti kontraktus köttetik a felek között. Egy magánfél azonban nem tud olyan jogosultságokat adni a lakónak, a bérlőnek, mint egy önkormányzat.

Mivel a cégnek egyéb tervei vannak a házzal, a lakókat mindenképp el akarja költöztetni. Szabó Máté, a miskolci önkormányzat szóvivője szerint az ott élőknek az albérleten kívül más lehetőségük is van. „Pályázhatnak önkormányzati bérlakásra is. Ha sikerül önkormányzati bérlakást igényelniük, maradhatnak a házban” – hangsúlyozta a szóvivő.

Csakhogy önkormányzati lakásért akkor lehet pályázni, ha az illető már legalább öt éve nem ilyen bérleményben él. De mivel a lakók most is abban laknak, a jelenlegi szabályok szerint tilos pályázniuk másik kedvezményes ingatlanra. Habár a Panaszkönyv munkatársa által elérhetetlen volt a képviselő, valahonnan mégis tudomást szerzett a riportról, mert a forgatás után újra felkereste a lakókat.

„Azt mondta, hogy nem kellett volna tévéseket hívni, mert a tévések úgysem csinálnak semmit”

– mondta a Hír TV-nek az egyik érintett.

Ha a lakók nem mennek el a jóval drágább albérletbe, újra csak az önkormányzatnak kell biztosítania a lakhatásukat. Így az önkormányzati képviselőhöz köthető cég valós kötelezettség és a felelősségre vonás kockázata nélkül kapta meg fél áron a társasházat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!