2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Jeszenszky minden mondatáért vállalja a felelősséget

Az egyetemi jegyzetében leírt minden mondatáért vállalja a felelősséget Jeszenszky Géza. Oslói nagykövetünk ezt a Roma Club Alapítvány első nyilvános konzultációján jelentette ki, amelyet éppen a volt külügyminiszter egyetemi jegyzetének sokat bírált mondata miatt hívtak össze.

A jegyzetben egyebek mellett az a mondat szerepel, hogy „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Az átlagnál jóval gyakoribb az unokatestvérek házassága és jóval több az értelmi fogyatékosnak diagnosztizált gyerek is a romák között – nyilatkozta korábban a Célpontnak Czeizel Endre. Az orvos-genetikus ezzel megerősítette az oslói magyar nagykövet, Jeszenszky Géza korábbi tanulmányában leírtakat. Czeizel a Roma Club Alapítvány nyilvános konzultációjának egyik előadójaként már árnyalta nyilatkozatát és a társadalmat hibáztatta a kialakult jelenségért.

– A legfőbb ok a mélyszegénység. Az, hogy ha valaki a várandóság alatt nem tud rendesen táplálkozni és a gyermekének nem tudja azokat a higiénikus és szükséges orvosi eszközöket nyújtani, amelyek a normális agyfejlődéshez kellenek, akkor az okozza az értelmi fogyatékosságot és semmiképpen sem az unokatestvér-házasság magasabb gyakorisága – mondta Czeizel Endre.

Felületes, összecsapott munkának minősítette a volt külügyminiszter 2009-ben készült 431 oldalas egyetemi jegyzetét Karsai László, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen tanított. A holokausztkutató szélsőségesnek és rasszistának tartja a magyar nagykövetet.

– Hadd kapcsolódjak a nagykövet úrnak ahhoz a megjegyzéséhez, hogy sokan csatlakoztak hozzá, támogatták. Igen, többek között neonácik, a neonáci Jobbik és nagyon sok egyéb szélsőjobboldali. De támogatta őt Simonyi András volt nagykövet, Charles Gati amerikai egyetemi professzor és Deák István – jelentette ki Karsai László holokausztkutató. 

Jeszenky Géza elismerte: a konkrét mondatot a Wikipédiából vette át, de jelezte: minden mondatáért vállalja a felelősséget. Azt is, hogy a magyarországi kisebbségek közül a romák között az egyik legmagasabb a születési rendellenesség.

– Ha statisztikailag ez cáfolható, én nagy örömmel elfogadom és ilyen értelemben vissza is vonom. De úgy vélem, hogy az lenne rasszizmus, ha azt állítanám – vagy bárki azt állítja – , hogy ez valamiféle genetikai sajátosság, veleszületett, a cigányságra jellemző. Ilyet sem ez a mondat, sem maga az egész fejezet természetesen nem tartalmaz – reagált az oslói magyar nagykövet.

„Az is az undorító rasszista diszkrimináció része, ahogy benyomják a kisegítő iskolákba a roma gyerekeket” – tette hozzá Molnár Péter.

A szólásszabadság-kutató ugyan védelmébe vette Jeszenszky Gézát, de jelezte: a romagyűlölet egyre nagyobb teret kap a magyar társadalomban. Két óra elteltével több roma az ELTE társadalomtudományi karának előadójában azt követelte a volt külügyminisztertől, kövesse meg a cigányságot. Jeszenszky Géza végül ezt nem tette meg, mondván, amit leírt, azt egy egészséges magyar társadalom megteremtése érdekében tette.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!