2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Jeszenszky: A kormány félrevezeti a társadalmat

2017. március 21., kedd 06:00, frissítve: kedd 07:34

Félrevezetésnek tartja Brüsszel ellenségként való pozicionálását Jeszenszky Géza. A volt nagykövet arról is beszélt Egyenesen című műsorunkban, hogy a paksi beruházás függővé teszi hazánkat Oroszországtól.

„Én adtam be Magyarország felvételi kérelmét 1994. április 1-jén, és mindig mondtam, hogy ez nem vicc, ez nem egy áprilisi tréfa. Akkor nyilván nem arra gondoltunk, hogy Brüsszellel valamiféle, akár csak vetélkedés lesz, nem voltunk tele illúzióval. Tudtuk, hogy ez nem egy rózsaágy vagy nem egy diadalmenet lesz, hanem lehetőséget kapunk a sorstól arra, hogy Magyarország tényleg megvalósítsa azt az évszázados törekvést, a felzárkózást” – válaszolta Jeszenszky Géza arra a kérdésre, hogy meddig mehet el a kormány Brüsszel-ellenes kommunikációja.

A volt nagykövet szerint ma sokan nem tudják, mit is jelent a háború, és óriási dolog, hogy ma béke van Európában, valamint Magyarország szerencsés, hogy miután megszabadult a valódi elnyomóktól, bekerült két olyan szervezetbe teljes jogú tagként, amiről csak álmodott.

Félrevezetés

Azzal kapcsolatban, hogy a brüsszeli diplomácia meddig tűri az ilyen kommunikációt, Jeszenszky Géza úgy fogalmazott: „a jövőt soha nem lehet látni, és azt sem lehet tudni, hogy kik lesznek azok az emberek, akik ezt tűrik vagy éppen nem tűrik. De én inkább arról beszélnék, hogy jó-e az a magyarságnak, a magyar társadalomnak, hogyha félrevezetik. Hogyha félrevezetik abban, hogy ellenséget vagy legalábbis legyőzendő ellenfelet lásson. Ez félrevezetés.”

„Én mondtam, hogy Orbán Viktor legyőzheti Horn Gyulát”

Jeszenszky Géza szerint bár ő már MDF-esként megmondta, hogy Orbán lehet az, aki legyőzi Horn Gyulát, de „hát sajnos az embereknek van lelkiismerete is, és az ország javát nézve azt mondom, hogy ez a propaganda, ez Brüsszel-ellenesség, ez Nyugat-ellenesség”. A magyarok számára viszont az a cél, hogy olyan életszínvonalon éljenek, mint Nyugaton, ezért nem lehet félrevezetni a társadalmat és ellenséget látni Brüsszelben. Ennek a félrevezetésnek belpolitikai célja van – folytatta a volt nagykövet –, de a legtöbb ember már rájött arra, hogy a barátokat nem keleten kell keresni.

Magára maradt Magyarország?

Jeszenszky szerint „egyedül vagyunk az Európai Unió tagjai között, akik valamiféle mérkőzést folytatnak Brüsszellel”, azonban a kizárás nem fenyegeti Magyarországot – Orbán Viktor és a kormány pedig erre játszik. Egyedül maradtunk abban is, hogy míg a magyarok alacsony színvonalon élnek, és ellenségképekbe kapaszkodnak, addig a szomszédos országok és a balti államok egyre jobban élnek, és nem keresnek ellenségeket.

„Egy ország kizárása nem nagyon valószínű, és tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy erre játszunk. Tehát úgysem lehet innen minket kitenni, legrosszabb esetben majd a lengyelek megvédenek. De van egy egyszerűbb és kézenfekvőbb dolog: a pénzügyi támogatások megvonása vagy megkurtítása. Ugye lehet azt mondani, hogy 2020 után ez a jelentős támogatás nem várható, ez sem lefutott még, de nem lehet azt mondani, hogy utánunk az özönvíz. Tehát ez egy reális veszély, hogy kötelezettségszegési eljárás és különböző viták folytán Magyarország nem kapja meg azokat az összegeket, amiknek azt köszönhetjük, hogy nagyjából az életszínvonal megvan, vagy szerény mértékben növekedik” – mondta el Jeszenszky Géza. Hozzátette: Orbán Viktor nem vezetné ki Magyarországot az Európai Unióból, ugyanis akárhányszor úgy tűnt, hogy Magyarország rosszul járhat, akkor visszakoztak, törvényeket módosítottak.

Oroszország a sztálinizmust idézi

Jeszenszky Géza nem tartja magát oroszellenesnek, de úgy látja, hogy Oroszországban olyan politikát lehet látni évek óta, ami egy rossz orosz politikát, a „cárizmust, hódító politikát és még inkább a sztálinizmus politikáját idézi”.

„Abban az országban az ellenvéleménynek nincs szabadsága. Az életszínvonal nagyon alacsony. A barátság rendben van, ezt senki sem kifogásolja, Brüsszel sem kifogásolja az oroszokkal való jó viszonyt, de az, hogyha a magyar társadalom egy része közvélemény-kutatások alapján azt gondolja, hogy Putyin a jó ember, Putyin a jó keresztény, és a különböző nyugat-európai vezetők, azok meg rosszat akarnak, hát ez tönkreteszi a józan gondolkodást”.

Paks II. függővé tesz

Jeszenszky Géza a paksi beruházással kapcsolatban elmondta, a szakértők szerint nincs szükség Paks II.-re, az ott termelt áram drága lesz, tehát ez egy rossz befektetés. Emellett pedig sokat lehet hallani a függetlenség fontosságáról. Ha azonban orosz technológiával épül egy atomerőmű, a fűtőanyag, az urán is Oroszországból jön, és a használt hasadóanyagot is oda szállítjuk vissza, akkor sokkal jobban függésbe kerülünk Oroszországtól, mint a jelenlegi földgáz és olaj esetében.

A teljes interjút ide kattintva nézheti vissza!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!