2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Jegybanki pénzszórás: félmilliárdot nyerhetett az épület eladója

2016. április 29., péntek 07:07, frissítve: péntek 08:20

Büntetőügy lehet a jegybanki alapítványok „urambátyám” világából. Újabb ellenzéki párt tett feljelentést a nepotista támogatási gyakorlat miatt. Szakértők szerint nem lehet megmondani, hogy a budai ingatlanvásárlásokkal az alapítványok jó üzletet csináltak-e vagy sem.

Az Úri utca 72. szám alatt álló épületet a Magyar Nemzeti Bank építtette át a Horthy-korszakban. A háború után a Magyar Villamos Művekhez, majd a Budapesti Elektromos Művekhez került a 800 négyzetméteres ingatlan. Már a 90-es évektől eladó volt. Erről kérdeztük Boross Norbertet, az Elmű–EMÁSZ szóvivőjét:

– Az épület a háború előtt épült, az összes többi épülettel együtt a vállalat tulajdonában volt mind a privatizáció előtt, mind utána. A 70-es évektől gyakorlatilag semmilyen tevékenység nem folyt benne, de jelentős fenntartási költséget igényelt, így 2004-ben a vállalat eladta egy ingatlanfejlesztőnek.
– Azt lehet tudni, hogy mennyi volt ennek az eladási ára?
– Nyilván a két fél közös hozzájárulása kéne ehhez, én egyoldalúan nem mondhatom meg.

Az épületet akkor megvásárló kft. nem járhatott rosszul, hisz 800 millió forintot kapott az ingatlanért a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványtól, több forrásból azonban úgy tudjuk, hogy 2004-ben mindössze 300 millió forintot adott érte, vagyis az üzleten félmilliárd forintot nyert.

A jegybanki alapítvány 2015 januárjában vette meg az épületet, amely alatt pincerendszer húzódik. Az ingatlanban a napokban vitte körbe a sajtót az alapítvány elnöke. „Ha most megnézik, már 150 millió forinttal többet is ér maga az épület a vételi ár óta” – fogalmazott Csizmadia Norbert.

Ingatlanszakértők sem tudják megmondani, hogy az adásvételen az eladó magáncég vagy a jegybanki alapítvány nyert-e.

„A piac sajátossága, hogy bizonyos esetekben extrém alul- vagy túlértékelések vagy alá-fölé fizetések történnek. Ha valakinél nincs vevő, nincs érdeklődő, akkor annak kell eladni az ingatlant, aki bármilyen méltányolható összeget fizet érte. Ez azokon a területeken van, ahol nincs piac, nem likvid a piac, nincsenek érdeklődők, nincsenek vevők. De ha a Várról, a Vár környékéről beszélünk, akkor bizony a másik végletet kell nézzük: nagyon sok érdeklődő van jelen a piacon, vagy az érdeklődők mind olyan cégek, intézmények, amelyek hatalmas árat is képesek fizetni egy jó lokációért – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője.

Az egyik baloldali kis párt szerint a jegybanki alapítványok szórják a közpénzt.

„Az, hogy a Magyar Nemzeti Bank romos házakat, kúriákat vásárol közpénzen, elképesztő nagy luxus, elképesztő nagy pazarlás, hiszen közben az egészségügyben kórházak vannak romokban, az oktatásügyben pedig iskolák vannak romokban, az ápolók a létminimum alatt keresnek, a tanárok nagyon keveset keresnek, és halálra dolgozzák magukat, ha valamire kell közpénzt fordítani, akkor az ez és nem Matolcsy Györgynek az urizálása” – fogalmazott Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja.

A Párbeszéd Magyarországért hanyag kezelés és csalás gyanújával feljelentést tesz azokra a sajtóhírekre hivatkozva, amelyek szerint az MNB alapítványai a jegybankelnök milliárdos unokatestvérének gazdasági érdekeltségeit is kitömték pénzzel.

Nem válaszolt

Többszöri újságírói kérdésre sem volt hajlandó véleményezni a jegybanki alapítványok pénzköltéseit a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János folyamatosan a Nemzeti Bank függetlenségére hivatkozott. „Az, hogy egy alapítvány kit támogat, vagy társadalmi mecenetúra hogyan alakul, az, hogy ez nyilvánosságra került, látja, egy értelmes és jó vita folyik erről. Még hogyha ez a jegybanknak sokat is árt adott esetben, és föltétlenül veszélyezteti a munkáját. Mert szerintem veszélyezteti a jegybank munkáját. Gyöngíti a jegybankot. Jelen pillanatban a jegybank gyöngítése zajlik ezzel a botránnyal” – így Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!