2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Jávor kiperli a paksi szerződéseket

2017. július 24., hétfő 14:44, frissítve: hétfő 15:52

Bár a felelős miniszter elismerte, hogy a kontraktusok nem titkosak, ám az orosz–magyar szerződés titkossági klauzuláira hivatkozva megtagadta a nyilvánosságra hozást.

Pert indít a Párbeszéd EP-képviselője, hogy nyilvánosságra hozzák a paksi bővítés szerződéseinek már nem titkos részeit. Jávor Benedek két éve kezdeményezett eljárást az adatvédelmi biztosnál, hogy oldja fel a dokumentumok titkosságát. Péterfalvi Attila év elején arra jutott: nem indokolt az általános titkosítás, ezért egyeztetéseket kezdett a kormánnyal. A kabinet azonban azt közölte: a szerződések egy jelentős részének már feloldották a titkosítását. Jávor Benedek ezért a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszterhez fordult, aki elismerte hogy a dokumentumok titkosságát feloldották, de az orosz–magyar szerződés titkossági klauzuláira hivatkozva megtagadta a nyilvánosságra hozást.

„Meggyőződésem, hogy ezzel a miniszter jogszerűtlenül járt el, megsértette azt az alapvető állampolgári jogomat, nemcsak EP-képviselői jogomat, hanem állampolgári jogomat, hogy nem minősített közérdekű információkhoz hozzájuthassunk, és pedig egy olyan rendkívül fontos ügyben, mint a paksi bővítés kérdése. Éppen ezért bírósági úton fogom kikényszeríteni a szerződések rendelkezésemre bocsátását, és a szerződések nyilvánosságra hozatalát” – mondta Jávor Benedek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!