2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Jávor: A kisvasút Orbán játékszere

,

2017. szeptember 20., szerda 18:39, frissítve: szerda 19:58

Feleslegesen aggódott a kormány – nem számolt be újonnan feltárt szabálytalanságokról az európai ellenőrző bizottság, amely ma fejezte be látogatását Magyarországon. A testület sok szabálytalanságot lát, ám a legtöbb esetben további vizsgálatokat tesz, mielőtt ítélkezne.

Munkalátogatásnak nevezte a költségvetési ellenőrző bizottság magyarországi vizitjét a testület elnöke. Új szabálytalanságot így nem is tártak fel. Ingeborg Gräßle azt viszont megerősítette, hogy a legnagyobb uniós támogatással megvalósult magyarországi projekt, a négyes metró nagy valószínűséggel kifogásolható.

„Meg kell várnunk az ügyészségi eljárás végét. Állítólag ez az év végéig lezárul. Csak ezután tudunk arról nyilatkozni, hogy vannak-e felelősök, és kik azok. A korrupció mindenesetre itt felmerült, nagy valószínűséggel történt is korrupció, de végleges válaszaink még nincsenek” – nyilatkozta a delegáció vezetője.

A delegáció vezetője konkrét számot nem mondott, de ha bebizonyosodik, hogy csalás történt, a támogatás száz százalékát vissza kell fizetni.

A felcsúti kisvasút beruházást ugyanakkor várhatóan nem sújtja majd pénzbüntetés. Ingeborg Grässle szerint felmerülhet, hogy az odaítélt 600 millió forintos uniós támogatást jobban is elkölthették volna, de ezt nem vizsgálta a delegáció. A bizottság egyik külsős tagja, Jávor Benedek szerint a későbbi uniós szinten vonhatnak le tanulságokat abból, hogy mennyire volt hasznos ez a beruházás.

„Azok alapján az információk alapján, amik rendelkezésünkre állnak jelenleg, nem várható, hogy a felcsúti kisvasút ügyében visszafizetésre sor kerül, ami nem jelenti azt, hogy bármi értelme lenne ennek a kisvasútnak, és ne a miniszterelnöknek a játékszere lenne, ami a semmiből a semmibe vezet. De ez önmagában nem meríti ki a pénzügyi visszaélés tényét” – nyilatkozta Jávor Benedek, az Európai Parlament képviselője.

A magyar projektek finanszírozásából gyakran kér vissza az unió. A 2007 és 2013 közötti időszakban több mint háromszázmilliárd forint korrekcióval kell számolnia Magyarországnak, amit az adófizetők térítenek meg. A delegáció fideszes tagja mégis úgy látja: Magyarország nem tartozik a problémás országok közé.

„A legkomolyabb probléma, és erre külön utalt elnök asszony, az a látogatás egész ideje alatt kiderült: az a 2007–13 közötti fejlesztési időszakban felmerült nagyon komoly szabálytalanságok, visszaéléseknek, sőt korrupciógyanús eseteknek az ügye. Szokták már néha cinikusan feltenni az újságírók nekünk a kérdést, hogy miért beszélünk a Gyurcsány-, Medgyessy-, Bajnai-kormányok nyolc esztendejéről? Hát ezért” –hangoztatta Deutsch Tamás.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának látogatását felháborítónak nevezte a kormány arra hivatkozva, hogy annak politikai üzenete van 7 hónappal a választás előtt. A delegáció vezetője ezt mindvégig visszautasította, szerdán pedig emlékeztetett, hogy a látogatás időpontját az összes politikai csoport jóváhagyta még 2016-ban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!