2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

„Játékpénzzel” fizet a polgármester, amit csak nála lehet levásárolni

2017. május 7., vasárnap 13:27, frissítve: vasárnap 14:11

A 700 lakosú Túrricse polgármestere 14 éve vezeti a falut. Garda Endre 2015 óta nem pénzben, hanem saját nyomtatású, valójában értéktelen „utalvánnyal” fizette a közmunkásokat. Pályázati pénzből, tehát saját tőke nélkül „szövetkezeti szociális boltot” nyitott, amiben a kiosztott jegyekkel dupla áron lehetett vásárolni.

Az ukrán határ közvetlen közelében fekszik Túrricse, ahol mindennapos valósággá vált a modern kori rabszolgaság.

„Nekem 80 300 forint volt, ugye, a fizetésem. Én ebből maximum, amit kézhez kaptam, ötezer-háromezer forint, volt” – mesélte Kóczé Veronika, aki 129 közmunkás társához hasonlóan már több mint egy éve valójában csak játékpénzt kapott a fizetése helyett.

„A fizetés az úgy működött, hogy hát, borítékot, azt soha nem láttunk. Hanem csak rá volt írva a nevünk a borítékra, mikor Rácz Viktorné, aki adta a fizetésünket, aláíratta velünk a bérjegyzéket, kettétépte a borítékot és eldobta. Úgyhogy a fizetésünk, ez már utána 2016-ban, végig ez így működött, hogy pénzt nem láttunk” – tette hozzá Kóczé Veronika.

A Hír TV-nek nyilatkozók szerint a közmunkások fizetése a polgármesterhez került, aki még 2015 végén vezette be a faluban a jegyrendszert.

„Rákapott az ízére, hogy hoppá, lehet nekem tízmillióm is havonta, miért jöjjön egymillió, mikor lehet 10? Akkor 100 romát számolja ki neki, hogy mennyi ment be neki haviba. És akkor innentől már akkor nem kell magyarázni” – mondta egy helyik lakos.

Garda Endre polgármester pályázati pénzből, vagyis ingyen nyitott egy saját, de szövetkezeti szociális boltnak nevezett üzletet. Mivel a faluban már volt egy bolt, amelyik mindenkit ellátott, tenni kellett valamit, hogy a polgármester üzlete is életképes legyen. Azt találta ki, hogy a falu közmunkásai nem fizetést kapnak, hanem pénz helyett jegyet, amelyet kizárólag az ő boltjában válthatnak be. Ezzel a konkurenciának is keresztbe tett. Az eredeti bolt forgalma a kétharmadával csökkent, a Hír TV-nek azt mondták, voltak akiket megzsaroltak, hogy nem kapják meg a jegyüket, ha ott vásárolnak.

„Voltak olyan dolgok, hogy jöjjenek ők ide vásárolni, mert itt olcsóbban megkapják az árut, olcsóbban megkapnák, de mivel utalványt kaptak, csak oda tudtak menni vásárolni. Volt olyan eset is, hogy kamera fel van szerelve, ugye, a hivatal több pontján, és aki ide bejött vásárolni, az meg lett fenyegetve, hogy ugyan már, ha még egyszer meglátlak, hogy ide jársz, akkor nem kapsz utalványt.”

A Hír TV megkereste a polgármestert is, aki nem akart nyilatkozni.

– Jó napot, csak egy szóra. Báthory Róbert vagyok a Hír TV-től. Egy jó interjúba benne van?
Nem, nem. Hagyjuk, jó?
– Három kérdés, tényleg 5 perc az egész.
Figyelj, én ellenem eljárás van, báttya, majd, ha bebizonyosodik minden, akkor, hogy mi van, majd akkor.
– Miért van eljárás?
Ti tárgyaljatok, akivel akartok, itt van a lehetőség.
– Miért hitelezett ezeknek az embereknek?
Kinek?
– Hát a közmunkásoknak?
Ki hitelezett?
– Hát, állítólag ön.
Hát, az én nevemen nincs semmi, hogy hiteleznék, ha nincs semmim? Nekem se házam, semmim nincs, testvérem.

A polgármester annyit elismert, eljárás van ellene, aztán elszaladt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!