2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Járvány: nincs veszélyben a magyar lakosság a menekültek miatt

2015. augusztus 22., szombat 15:02, frissítve: kedd 15:29

Az országos tiszti főorvos szerint jelenleg nem fenyegeti semmilyen járványveszély a menekültek miatt a magyar lakosságot, bár eddig csak a migránsok 5 százaléka esett át valamilyen egészségügyi szűrésen. A szakemberek ezért figyelmeztetnek arra is, hogy mindenki tartsa be az általános higiéniai szabályokat, ha menekültekkel érintkezik. A fővárosi tranzitzónákban várakozó migránsok között eddig nem találtak súlyosabb fertőző betegeket.

Nem kezelhetetlen a helyzet a Keletiben – állítják a Migration Aid nevű civilszervezet önkéntesei. Szerintük csak azért nőtt meg az aluljáróban táborozó menekültek száma, mert hűvösebbre fordult az időjárás. „Beállt a rossz idő, és parkokból és külső területekből bejöttek a zóna területére, ez várható volt, ezért lett létrehozva a zóna, hogy itt azért biztonságosabb és fedett területeken vannak” – mondta a Migration Aid önkéntese.

Az önkéntesek beszámolói szerint már megérkeztek Budapestre az első olyan menekültek is, akik a déli határzáron átmászva jutottak be az országba, volt, akinél maradandó sérülést okozott a pengés drótkerítés. A Keleti pályaudvar tranzitzónájában várakozó migránsok többsége már nem próbálkozik eljutni nyugatra, ahogyan ez a Pakisztánból menekült férfi is Debrecenbe készül.


Most, hogy Magyarországra jöttem, bemegyek a táborba, mert nincs ételem, italom és pénzem sem (egy migráns)

Megfontolandónak tartja a migránsok szabad mozgásának korlátozását az országos tiszti főorvos. Paller Judit szerint erre az ázsiai és afrikai országokból érkezők nagy tömege miatt van szükség. Bár a törvény értelmében a menekültstátusz elismeréséhez a migránsoknak egészségügyi szűrésen is részt kell venniük, eddig csupán a menekültek 5 százalékát tudták megvizsgálni. „Járványveszély nincs az előbb elmondottakból, de egy fontos magatartásforma a magyar lakosságtól is elvárható. Az hogy a személyi higiénéjükre jobban odafigyeljenek, a kézmosásra. Ugyanúgy vonatkozik ez az önkéntesekre is, akik azért, ha szervezetten dolgoznak, azt gondolom, hogy biztonságban vannak” – mondta az országos tiszti főorvos.

A migránsok által hordozott leggyakoribb kórokozók a hepatitis B és C típusa, valamint a szifilisz – ezek azonban nem jelentenek közvetlen veszélyt a lakosságra, mivel azok vérrel, illetve nemi úton terjednek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!