2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Január végéig nem lesz védőoltás

2017. január 13., péntek 20:50, frissítve: hétfő 13:25

Nincs, és január végéig nem is lesz elérhető Magyarországon az agyhártyagyulladást okozó baktérium B törzse elleni védőoltás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet külföldről szerzi be a szükséges mennyiséget. Szakemberek szerint azonban ezzel a jelenleginél is drágábban árulhatják majd a patikák az oltóanyagot. Jelenleg egy ampulla 28 ezer forintba kerül, a megfelelő védelemhez azonban 3-4 oltásra van szükség, ez pedig több mint százezer forintos kiadást jelent a családoknak. Szakmai szervezetek ezért ezt az oltást is ingyenessé tennék.

Bár január első hetében megkétszereződött az influenza tüneteivel orvoshoz fordulók száma, sokan még mindig összekeverik az influenzát a megfázással, az utóbbi időben pedig a fertőző agyhártyagyulladással, miután decemberben két gyermek is életét vesztette a fertőzésben.

„Nagyon hasonlóak a tünetek, talán azt hangsúlyoznám, hogy a két tünet, amely azonnal azonos, az a magas láz, jellemző a végtagfájdalom, ezek mindkét típusban jellemzőek, tehát mind az influenzára, mind a Meningococcus okozta megbetegedésre. Ami különböző, ha azt vesszük észre, hogy hidegek a végtagok, ha sápadtabb a bőrünk, márványozottabb, ha azt látjuk, hogy a gyermekünk, a tinédzserünk aluszékonyabb, hogyha szapora a szívverése, abban az esetben érdemes hamarabb orvosi segítséget kérni” – emelte ki Torzsa Péter háziorvos, egyetemi docens.

Napok óta hiába próbálkoznak a gyógyszertárak, nem tudnak rendelni a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás egyik, a B típusú vakcinából. A patikákban naponta többen is vennének a védőoltásból, ha lenne. „Hiába rendelek, egyetlen nagykereskedőnél sincs. És mindenütt azt a választ kapom, hogy tartós hiánycikk, mikor azt kérdezem, hogy mégis mit mondjak a betegeknek, hogy mikor jöjjenek és vegyék meg. Úgyhogy ez nagyon-nagyon nem jó” – nyilatkozta Mentényiné Hamar Éva gyógyszerész.

Nem csak Budapesten, az egész országban elfogyott a Bexsero oltóanyaga. „A most nagyon keresett B típusú vakcinával kapcsolatban azt az információt kaptuk, hogy talán a jövő héten kapunk információt arról, hogy mikor lesz elérhető” – tájékoztatott Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél nem tudták megmondani, hogy mikorra szűnik meg a készlethiány, a vakcinákat ugyanis külföldről hozzák be. Szakértők szerint azonban ezzel a jelenleginél is drágább lesz az oltás. „Jelenleg a patikai ár 27 ezer forint ampullánként, amiből különböző életkorokban 4-3 illetve 2 kell. Azt hiszem, ezzel jeleztem, hogy az átlag magyar családok számára ez az az oltás már, amelyiknek a megvásárlása komoly gondot jelenthet” – mutatott rá Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Szövetségének elnöke.

A szakma ezért, a C típusú védőoltás után, ezt az oltást is ingyenessé tenné. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem zárkózott el az elképzeléstől. „A kormány kész mérlegelni ezt a támogatást is” – válaszolta kérdésre Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ÁNTSZ adatai szerint 2016-ban 48-an fertőződtek meg az agyhártyagyulladást okozó baktérium B törzsétől, közülük nyolcan belehaltak a fertőzésbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!