2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

IV. Károly megkoronázására emlékeztek

2016. december 30., péntek 22:44, frissítve: péntek 22:44

IV. Károly megkoronázásának századik évfordulója alkalmából celebrált szentmisét Erdő Péter a Mátyás-templomban. Az utolsó magyar király kétévi uralkodása után Ausztriát és Magyarországot köztársasággá kiáltották ki. Este Brazíliában piros-fehér-zöld színnel világítják meg a Jézus-szobrot, amellyel a dél-amerikaiak elismerik Magyarországnak a kereszténység védelmében tett erőfeszítéseit.

Ünnepi szentmise az utolsó magyar király megkoronázásának századik évfordulóján a Mátyás-templomban. Erdő Péter bíboros prédikációjában úgy fogalmazott: IV. Károly életfelfogása az Istenbe vetett feltétlen bizalomra tanít.

„Meglátta az emberszerető Isten bölcsességét, ebben sem a küldő látszatot nézte, hanem átérezte az emberek nyomorúságát, és a béke elfogadásában meglátta annak a lehetőségét, hogy megmentsék emberek millióinak életét” – mondta Erdő Péter.

Az emberi erőforrások minisztere IV. Károlyt olyan uralkodónak tartotta, aki odafigyelt népére, ezt a miniszter követendő példának nevezte.

„Akkor lehet áldott egy kormányzás, ha odafigyel azokra, akik lent vannak, vagy tehetnek róla, vagy nem, de vesztesek, hiányt szenvednek, bajban vannak, nehezen élnek. Őket észrevenni, nekik lehetőséget biztosítani, őket felemelni, a munka, a tanulás, a gyógyulás által, annak biztosításával, ez minden kormányzás elengedhetetlen része” – mondta Balog Zoltán.

IV. Károly háborúellenes politikáját a Vatikán is elismerte, 2004-ben II. János Pál pápa a Szent Péter téren avatta boldoggá. Politikusi tevékenységének megítélése ugyanakkor változó, az első világháború végén a Monarchia összetartására tett kísérletei kudarcba fulladtak, hasonlóan az 1921-es visszatérési kísérleteihez.

„Károlyt sokan gyengekezűnek tartották, ez elsősorban abból adódott, hogy amikor ő trónra került, még nem volt 30 éves, igen fiatalon került a trónra. Amikor megszületett, nem nevelték úgy, hogy a Habsburg főhercegek életét élte. Ferenc Ferdinánd halálakor került előtérbe, amikor is ténylegesen trónörökös lett” – ismertette Maczó Ferenc törénész.

IV. Károly koronázásának századik évfordulója alkalmából este Brazíliában piros-fehér-zöld színnel világítják meg a Jézus-szobrot, amellyel a dél-amerikaiak elismerik Magyarországnak a kereszténység védelmében tett erőfeszítéseit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!