2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Itthon is van abból a szúnyogból, ami a zikát terjeszti

2016. január 29., péntek 19:28, frissítve: péntek 20:33

Magyarországon is megtalálható az a szúnyogfajta, amelyik a zikavírust terjeszti, de csak kis példányszámban. A Hír TV-nek nyilatkozó egyik főorvos szerint ezért kicsi az esélye annak, hogy itthon is elterjedjen a betegség. A kórt vérből lehet kimutatni, de a vizsgálatot egyelőre csak külföldi laboratóriumokban végzik. Ezért az ÁNTSZ a közeljövőben változtatna a protokollon.

Az egyiptomi csípőszúnyog, az Aedes aegypti terjeszti azt a vírust, amely súlyos születési rendellenességet, úgynevezett kisfejűséget okoz. Dánia, Anglia és Hollandia után már Finnországban és Németországban is diagnosztizáltak zikával fertőzött állampolgárt. Valamennyien jártak Latin-Amerikában.

„Ha Magyarországra érkezik egy, a lappangási időben megbetegedett ember, akkor a vírus Magyarországra behurcolható” – a Szent László Kórház főorvosa szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy el is terjedhet a betegség Magyarországon. Szlávik János a Reggeli járat című műsorunkban azt mondta: tömeges megbetegedést csak a zikavírust hordozó szúnyogok okozhatnak.

„Azok a szúnyogok, amelyek az ilyen típusú megbetegedéseket, nemcsak a zikát, hanem a sárgalázat, a Dengue-lázat, a Chikungunya-lázat terjesztik, alacsony számban, de hazánkban is megvannak, de olyan alacsony számban, hogy ettől komolyabb járvány nem tud kialakulni” – mondta Szlávik János infektológus főorvos.

A tünetek az influenzáéra hasonlítanak, a fertőzés pedig vérből kimutatható. A vizsgálatot azonban csak azoknak javasolják, akik az elmúlt hónapokban jártak valamelyik fertőzött országban.

„A még a hosszú távú hatásait nem ismerjük ennek a vírusnak, tehát hogy a fertőzöttekben később hogyan alakulnak a dolgok, mindenesetre a laboratóriumi vizsgálat ajánlatos, mert ennek megfelelően már ma is lehet bizonyos gyógyszeres kezelést elkezdeni” – mondta Nagy Károly, a Semmelweis Egyetem mikrobiológusa.

Az Országos Epidemiológiai Központban szűrik a különböző trópusi vírusbetegségeket. A zikavírust azonban itthon még nem tudják kimutatni. „A zikavírus-diagnosztikát az Országos Epidemiológiai Központ tervezi egy nagyon közeljövőben bevezetni, de addig is, ha azonnal szükség lenne rá, akkor nemzetközi kapcsolataival meg tudja oldani a vizsgálatok elvégzését” – árulta el Dánielisz Ágnes járványügyi főosztályvezető a Országos Tisztifőorvosi Hivataltól.

Bár a zikavírus főként az embrióra veszélyes, a Down-kór-szűréshez hasonló kötelező vizsgálat bevezetését egyelőre nem tervezi az állapotos nőknél az ÁNTSZ.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!