2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

„Itt a pénzről szólt ez az egész történet”

2017. május 27., szombat 13:42

A megszűnés szélére sodorta a kormány a vadásztársaságokat a vadászati törvény módosításával – mondják az érintettek. A márciusban életbe lépett változások miatt ráadásul több hivatásos vadász veszítheti el állását. Látótér című műsorunknak többen azt mondták: egyes vadállományban gazdag területek a kormányhoz közeli üzletemberek kezébe kerültek.

Február végén az új vadászati törvény ellen tüntetett másfél napon át a Földművelésügyi Minisztériumnál a Somogyacsai Vadásztársaság egyik tagja. Szerinte törvénytelenül szabta át és osztotta szét a kormány több vadásztársaság területét. Ezzel több társaság a megszűnés szélére sodródott, több vadász pedig munkanélküli lesz. A férfi állítja, kormányhoz közeli politikusoknak, embereknek kellenek a vadállományban gazdag területek.

„Ahol rengeteg vad van, annak a területnek az egyik felét a Törökkoppányi Íjász Vadásztársaság kapta meg, ahol az elnök úr a Somogy Megyei Erdő és Vadfeldolgozó Gazdaság vezérigazgatója, a Barkóczi úr. A másik felét pedig a Bonnyán újonnan alakult vadásztársaságnak ajánlotta a hatóság. Arról annyit kell tudni, hogy a Fidesz első kormányának a katonai államtitkára, dr. Perenyei Tamás részvételével alakult egy társaság és ők kapták meg a területet” – mondta Csordás Ferenc, a Somogyacsa és Környéke Nimród Vadásztársaság sportvadásza.

Csordás Ferenc panaszt tett minden jogi fórumnál, de elutasították. Végül az ombudsmanhoz fordult, akinek a döntésére vár.

Bálint László sem mehet ki a saját területére vadászni: a vadászati jogot, állami segítséggel – az újonnan létrehozott társaság kapta meg.

„Ma Magyarországon sajnos nem ritkán olyan emberek, embertársaink, honfitársaink vannak, akik kiárulják a hazát. Nézzenek majd az unokáik vagy a dédunokáik szemébe, hogy mit csinált a nagypapa vagy a papa, mert tényleg ez kegyetlen dolog!” – Bálint László Ferenc, a Zalamenti Vadászklub ügyvezető elnöke.

Az új vadásztársaságot egy német származású milliárdos üzletemberhez köthető cég alapította. Michael Lüke érdekelt a luxusvadászfegyvereket gyártó Blaser cégben. Utóbbi három éve, Indiában korrupciós botrányba keveredett. A tavalyi, budapesti fegyver-vadász-horgász kiállításon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel közösen nézegették a vadászfegyvereket.

„Itt a pénzről szólt ez az egész történet.”

Nemcsak Bálint László és Hengszter Ferenc, hanem a jogász szerint is törvénytelenül, kormányzati befolyással, nyomásra vették el a régi társaságtól a vadászati jogot.

„Nem volt szabályszerű a gyűlés megtartása, a vadászati hatóság nem úgy járt el, a véleményünk szerint, ahogy a törvény előírja, és sérelmes számunkra mind a szerződés, mind a meghozott határozatok” – mondta Tulok Violetta jogász.

A régi vadásztársaság tagjai a bíróságon támadták meg az új szerződéseket és első fokon nyertek is.

„Mivel a meghatalmazás nem tekinthető szabályosnak, kérdésessé vált a teljes határozathozatali folyamat megalapozottsága. Mivel a felperes három határozatot támadott meg, a bíróság három határozat érvénytelenségét állapította meg” – mondta Szládovics Tamás, a Keszthelyi Járásbíróság bírója.

A régi társaság tagjai örülhetnek, bár jogászuk szerint egyelőre csatát nyertek, háborút még nem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!