2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Ítéletidőre és terrorakcióra is felkészültek augusztus 20-án

2017. augusztus 15., kedd 23:32, frissítve: szerda 12:37

Elfogadták az augusztus 20-i állami rendezvények biztosítási tervét, a nemzeti ünnepen hidegfront várható.

A tavalyi ünnepi tűzijáték alkalmával nem zavarta semmi a parádét a fővárosban. Idén viszont hidegfront érkezik augusztus 20-ra a Kárpát-medencébe. Hogy várható-e vasárnap estére vihar, a meteorológusok csak szombaton tudják megmondani.

„Mint minden hőséget lezáró hidegfront esetében itt is megvan az esélye a komolyabb, hevesebb időjárási eseményeknek, ennek részletei nyilván a kialakulásukat megelőző időben kerül majd jelzésre” – mondta Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző és veszélyjelző osztályának vezetője.

Az állami ünnepségsorozat biztonságáért ezúttal az operatív törzs felel. A biztosítási tervet már elfogadta a testület, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik államtitkára irányít. Ő felel a nemzeti rendezvények szervezéséért. Azt mondta, hogy az ítéletidő mellett egy esetleges terrorakcióra is felkészültek.

„A biztosítási terv is azt szolgálja, hogyha egy gombnyomással például a tűzijáték leállítható, akkor ilyen tekintetben a megfelelő hangosítással, illetve a helyszínen tartózkodóknak a hangos tájékoztatásával tudjuk közölni adott esetben az adott helynek az elhagyási irányát” – mondta Kara Ákos, az operatív törzs vezetője.

Az őrző-védő feladatokat ezúttal is az egyik kormánykedvenc biztonsági cégre, a Waltonra bízták, de a rendőrség is fokozott jelenléttel készül.

„Minden egyes biztosítási helyszínen külön készülnek ezekre a feladatokra, és ha máshogy nem, de gépjárművekkel blokkolva azokat az utakat, ahonnan esetleg támadás érheti a tömegben tartózkodókat. Fel fogunk készülni, és erre egyébként számíthatnak is az állampolgárok, hogy találkozni fognak ilyennel” – mondta Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetője.

A katasztrófavédelem 16 tűzoltóautóval, tűzoltóhajóval és legalább hetven emberrel segít a tűzijáték biztosításában. A mentőknél külön mentésirányító csoport és 36 plusz egység áll majd készenlétben.

„A 36 mentőegység között lesz két úgynevezett tömeges baleseti egység is, ezek olyan járművek, amikben felszerelés van, akár sok sérült egyszerre történő ellátásához, illetve egy-egy olyan sátor, amit egy kompresszor pillanatok alatt tud telepíteni és fel tud fújni, és ami egyfajta helyszíni ambulanciaként, helyszíni sebesültellátó vagy betegellátó helyként működhet” – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A mentőszolgálat arra kéri a nézőket, hogy a tűzijáték miatt ne másszanak fel magas helyekre, az utóbbi években ugyanis több súlyos baleset is történt emiatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!