2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Isten éltessen, Magyarország!

Szent István örökségét méltatták, és Magyarország, Európa biztonságának, szabadságának, identitásának és kereszténységének megőrzésére szólítottak fel a keddi nemzeti ünnep szónokai. Közülük többen szóltak a harminc évvel ezelőtti rendszerváltás fontosságáról. Az ünnepet Budapesten és több településen tűzijáték zárta.

  • Isten éltessen, Magyarország!

A központi programok a fővárosi zászlófelvonással, majd az ifjú honvédtisztek avatásával kezdődtek.

A köztársasági elnök a tisztavatáson a rendszerváltozást és az azóta eltelt időszakot méltatta. Áder János azt mondta, hogy "joggal lehetünk büszkék mindarra, amit 1989-ben elvégeztünk".

Leszögezte: 1989-ben visszatért a remény, hogy a haza végre újra a magyarok otthona lesz.

Otthon, ahol a világot a szívünknek kedves módon rendezzük be, magunk alkotjuk törvényeinket, és ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket - közölte.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a béke és a biztonság megőrzéséhez erős honvédségre van szüksége az országnak.

A budapesti Szent István-bazilika előtt tartott ünnepi szentmisén Stanislaw Gadecki poznani érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke azt mondta: ma is "szent politikusokra", "Szent István mércéje szerinti politikusokra" van szükség. Hangsúlyozta: olyan politikusokra van szükség, akik hűek maradnak a természetes és a természetfeletti értékekhez, akik "feladatukat az evangélium szellemében teljesítik".

A bazilika előtti, zsúfolásig megtelt téren az ünnepi szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezette. Köszöntőjében úgy fogalmazott: Szent István napja a "hálaadás és a bizalom ünnepe, de a kérésé is, hogy az isteni gondviselés őrizze és segítse népünket a jelenben és a jövőben".

Egerben a külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a több mint ezeresztendős magyar állam Európa egyik legrégebbi állama, ezért jár neki a tisztelet.

Az elmúlt több mint ezer év megmutatta, hogy Magyarország és Európa csak akkor tud megmaradni, ha megőrzi "önmagát", biztonságát, szabadságát, identitását és keresztény kultúráját - mondta Szijjártó Péter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kolozsváron közölte: az elmúlt harminc évben a magyarság lehetőséget kapott, hogy a kölcsönös tisztelet és a közös érdekek mentén újjáépítse szövetségeit.

Nagymányokon Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta: Szent István befejezte a honfoglalással kezdődött folyamatot, amellyel keresztény, európai néppé kovácsolta a magyarságot.

Közölte: a 30 évvel ezelőzzi rendszerváltozásnak köszönhető, hogy Magyarország demokratikus jogállammá alakult.

Kaposváron Szita Károly, a város kormánypárti polgármestere úgy fogalmazott: Szent István végképp eldöntötte, hogy a magyar nép a keresztény világhoz csatlakozik, és ezzel biztosította helyét az európai forgatagban.

Debrecenben Papp László, a Fidesz-KDNP polgármestere arra emlékeztetett, hogy Szent István uralkodása alatt létrejött a keresztény magyar állam, amely ma is az európai kultúra stabil támasza.

Szegeden Botka László szocialista polgármester azt mondta: Szent István volt az, aki ezer évvel ezelőtt hitet tett a Nyugat mellett, kijelölve a magyarok helyét és útját Európában.

A Magyar Szent István-rend kitüntetést Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.

Délelőtt az Országháznál több ezren nézték végig a légi parádét. Budán a Magyar Ízek Utcája, koncertek és egyéb programok várták az érdeklődőket.

A Mesterségek Ünnepén a hungarikum-pályázaton nyertes tervezők munkáit mutatták be. V. Németh Zsolt miniszteri biztos azt mondta: "feladatunk, hogy élővé tegyük a hagyományt, hogy újrafogalmazzuk és a ma embere számára viselhetővé tegyük az ősi motívumok ihlette öltözeteket, kiegészítőket".

A szomszédos államokban és a diaszpórában élő magyar közösségek is megünnepelték Szent István napját. Mások mellett ünnepeltek Aknaszlatinán, Ungváron, Washingtonban, Clevelandben és Melbourne-ben.

Minden eddiginél látványosabb volt az idei fővárosi tűzijáték

Minden eddiginél látványosabb volt az idei hagyományos augusztus 20-i tűzijáték. 

Az idei tűzijátékban több mint 26 ezer látványeffektet terveztek a pirotechnikusok. Ehhez mintegy 6500 db pirotechnikai elemet kellett bekötni, 55 kilométer hosszú vezetékkel.

A leglátványosabb tűzijátékbombákból legalább 3600 db volt, a legnagyobb kaliberű 200 mm-es. A látványt színesítette még több mint 2500 db római gyertya és még mintegy 500 egyéb termék. A látványt idén a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével tervezték a zenei aláfestés üteméhez hangoltan.

A budapesti tűzijátékot kilenc helyszínről lőtték fel:

  • a Dunán lévő négy uszályról és pontonról a Kossuth Lajos tér Garibaldi utcai sarok és a Lánchíd közötti szakaszról,
  • a Lánchídról,
  • a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti Duna-szakaszon lévő három uszályról és pontonról, és az Erzsébet hídról.

A Miniszterelnökség előzetesen ezt a látványtervet tette közzé a tűzijáték egy részletéről:

MTI - Origo - Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!