2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Belföld

Ismét napirenden az önkényuralmi jelképek használata

Kedden kezdődik az önkényuralmi jelképek szankcionálásáról szóló törvényjavaslat általános parlamenti vitája, miután az Országgyűlés szakbizottsága alkalmasnak találta a tervezetet. Az alkotmányügyi bizottság MSZP-s képviselői szerint a szabályozás túl szűkre szabja a büntethetőségi kört, míg a Jobbik szerint ennél is konkrétabb megfogalmazást kellett volna alkalmazni. Az ellenzéki kritikák ellenére a bizottság nagy többséggel támogatta a javaslatot.

A horogkereszt, az SS-jelvény, a nyilaskereszt, a sarló-kalapács és az ötágú vörös csillag terjesztése vagy nagy nyilvánosság előtti használata jelenleg is tilos. Az Alkotmánybíróság április 30-ával semmisítette meg a büntető törvénykönyv (Btk.) vonatkozó szakaszát. A testület szerint a szabályozás pontatlan volt, és aránytalanul korlátozta a véleménynyilvánítás szabadságát. A kormány átdolgozta a Btk.-t.

– Úgy gondoljuk, hogy az új megfogalmazás, ami a köznyugalom megzavarását, egészen pontosan annak veszélyeztetését állítja feltételéül az önkényuralmi jelképek használatának büntethetősége elé, ez már kielégíti ezeket a szempontokat – mondta Répássy Róbert.

A szocialisták a teljes tiltást hiányolják, szerintük nem elég, ha a törvény csak a köznyugalom megzavarását bünteti.

– Az kellene, hogy vagy célhoz kötni, azaz ha valaki az emberi méltóság megsértése céljából használja, akkor bűncselekmény, vagy azt lehetne tenni, ha mégis tágabb körben büntethető eseteket is szankcionálni lehessen, hogy az emberi méltóság sérelmére alkalmas módon követi el – jelentette ki Bárándy Gergely.

Eddig nem lehetett megbüntetni azokat, akik oktatási, tudományos vagy művészeti célból használtak önkényuralmi jelképet. Ez a szakasz az új szabályozásból kikerült.

– Felvetődött a gyűjtők helyzete, akik mondjuk ilyen jellegű tárgyakat árusítanak, azok akkor most kitehetik-e ezt egy bolhapiacon, vagy sem. Egy csomó olyan nyitott kérdés van, amire nem kapunk egyértelmű választ – tette hozzá a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás.

Az önkényuralmi jelképek használatának újraszabályozásáról kedden kezdődik a parlamenti vita.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!