2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Itt megszűnik a gimnáziumi képzés

2015. november 18., szerda 13:59, frissítve: szerda 16:20

A csökkenő gyermeklétszám indokolta, hogy Balassagyarmaton két szakközépiskolában is megszűnnek a gimnáziumi osztályok – állítja a nógrádi város alpolgármestere. Csach Gábor úgy látja: Nyugat-Nógrádban nem maradnak magas szintű képzés nélkül a továbbtanulni vágyók, mert a városnak van egy olyan intézménye, amely csak gimnáziumi osztályokat indít.

Balassagyarmat Nógrád megye második legnagyobb iskolavárosa. Több ezer diák jár középfokú intézményeibe, amelyek többségében eddig gimnáziumi osztályok is indultak. Az elmúlt években azonban jelentősen visszaesett a jelentkezők száma, a város alpolgármestere szerint ezért a Nemzetgazdasági Minisztériummal egyeztetve a szakiskolai képzést nyújtó iskolákban a következő tanévtől már csak a középszintű szakképzésre összpontosítanak. „Balassagyarmaton a gyermeklétszám csökkenéséből adódóan a helyi gimnáziumban már így is voltak osztálylétszám-csökkenések, tehát itt is tulajdonképpen egy csoportcsökkentésről van szó” – mondta Csach Gábor alpolgármester.

A városnak a jövőben egyetlen tiszta profilú gimnáziuma marad, itt azonban emelik az oktatás színvonalát. „A kilencedikben, tizedikben nívós matematikai csoportokat indítottunk el, az informatikai csoportok folyamatosan működnek, minden olyan területen kínálunk emelt szintű érettségire való felkészítést 11. évfolyamtól kezdve, amely egyébként a felsőoktatásba való bejutást segíti” – fogalmazott a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatója.

Balassagyarmaton két középiskolában szűnik meg felmenő rendszerben a gimnáziumi képzés, a fenntartó mindkét esetben a Nemzetgazdasági Minisztérium.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!