2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Irreális fizetések, felülről irányított futball

2017. május 24., szerda 06:00, frissítve: szerda 10:37

Urbán Flórián negyvenszeres válogatott labdarúgó, volt edző az Egyenesen című műsorunkban beszélt arról, hogyan vesztette el munkáját egy interjút követően és miről szól ma valójában a magyar foci.

Nem látott összefüggést

„Reggel megjelent egy cikk, amit nem tudtam, hogy megjelent, egy barátom üzent, hogy gratulál az interjúhoz, majd pár órával később felhívott a Nagykőrös elnöke, hogy az utolsó három fordulóra nem velem képzeli el a jövőt. Megkérdeztem, hogy mi is lenne az oka ennek, azt mondta, hogy így döntöttem” – kezdte beszámolóját Urbán Flórián.

A negyvenszeres válogatott labdarúgó először nem fedezett fel összefüggést az interjú és a menesztése között, elmondása szerint egy barátja hívta fel erre a figyelmét.

„Ha az interjú miatt rúgtak ki, az borzalmasan rossz, az pedig még rosszabb, hogyha azért rúgtak ki, mert edzést akartam tartani” – mondta Urbán arra reagálva, hogy a Nagykőrös elnöke az esetet követően azt nyilatkozta: a menesztés oka az, hogy az edző túl sokat várt el a játékosoktól.

A heti két edzés is sok volt a játékosoknak

„Az elnök úr az első perctől kezdve tudta, hogy mi a hitvallásom. Én a munkában hiszek. Elmondtam, hogy három edzésen mindenkinek ott kell lenni, részt kell venni az edzéseken. Ezt már januárban is látták, hogy ebből probléma lesz, mert a játékosok már akkor sem jártak le edzésre. Utána pedig én voltam az, aki a vége felé mondtam az elnök úrnak, hogy nem kell három edzés, felesleges odamennünk öt-hat emberért, legyen csak kettő, de viszont a játékosokat arra vegyük rá, hogy kettőn legyenek ott” – idézte fel Urbán Flórián.

A játékosok azonban ezt a két edzést sem vállalták, nem jártak el, ebből pedig folyamatosan probléma volt.

Rosszul működő rendszer, irreális fizetések

Urbán Flórián felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy az állandóan változó szabályrendszer szerint hiába áll a Nagykőrös a kiesés szélén, jövőjüket nem lehet megjósolni, vagyis előfordulhat akár az is, hogy hat csapat eshet ki a megye első osztályából.

Az ominózus interjúban Urbán csillagászati fizetésekről is említést tett.

„Hogy átlátható legyen, az egész rendszer nem jól működik. Régen a rendszer úgy működött, hogy nem volt pénz a futballban. Első osztályban, amikor én futballoztam, nem fizettek a klubok, mert nem volt. Egyetlenegy célom volt, hogy kikerüljek külföldre, hogy jobb életem legyen, ezért viszont én átgázoltam mindenkin itt, Magyarországon, hogy lehetőséget kapjak külföldön. Kikerültem külföldre, ott kerestem minimális pénzt. Nem sokat, de kerestem, jobban, mint Magyarországon. Ma meg van fordítva ez az egész, hiszen milliárdokat tolt bele a kormány a futballba az elmúlt hat évben, ezáltal az első osztályú csapatoknál olyan irreális fizetések vannak, ami elfogadhatatlan. Tehát többet keresnek itt, Magyarországon első osztályban a játékosok, mint külföldön” – mondta el a volt edző, hozzátéve: ez nem a játékosok hibája, hanem azé, aki adja.

Ami régen egy tál pacal, az ma kétszázezer

Urbán Flórián szerint az első, a másod- és a harmadosztályban milliós fizetésekért játszanak a focisták, a megye első osztályában (ahol az általa edzett Nagykőrös is szerepel) kétszázezres fizetésekért rúgják a bőrt.

„Egy játékos úgy kezdi, hogy kétszázezer. Megyébe? Hát, egy tál pacal meg egy láda sörért szoktak futballozni, nem kétszázezerért. De a rendszer föntről lefelé úgy hozza le, hogy egy megyei játékos azt mondja, hogy ha nem adtok kétszázezret, nem jövök focizni. Edzésre kell járnom? Nem jövök. Tehát az egészen mentálisan nem jól működik, holott mindenki azt mondja, hogy milyen jó és milyen szépen fejlődik a futball” – fejtette ki a volt labdarúgó.

Ésszerűtlen költekezés, bábuként mozgatott külföldi edzők

Urbán a rendszer hibájaként nevezte meg azt is, hogy kevés a gyerek, ezért hiába vannak rákényszerítve a klubok az utánpótlás-nevelésre, egyszerűen bárkit összeszednek az utcáról, hogy feltöltsék csapataikat.

„Az egy nagyon jó dolog, ha pénz kerül be a labdarúgásba, csak azt ésszerűen kellene, és azokat az embereket odatenni, akik szívvel-lélekkel dolgoznak. Régen szenvedély volt. Az edzők szenvedéllyel végezték a dolgukat, a játékosok szenvedéllyel játszottak, a szurkoló szenvedéllyel szurkolt. Ma az edzők, akik odakerülnek, azok csak a pénzt nézik, a játékosok a pénzt nézik” – mondta Urbán Flórián.

Hozzátette: vannak jó edzők Magyarországon, de ha idehoznak valakit külföldről horror pénzekért, akkor azoknak könnyebben meg tudják mondani, hogy mikor kit engedjen játszani, mit csináljon.

„A külföldi nem látja, hogy mi folyik itt a vezetésben. A magyar meg látja” – jelentette ki Urbán Flórián volt válogatott labdarúgó, volt edző.

A teljes interjút ide kattintva nézheti vissza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!