2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Fej fej mellett Kocsis legfőbb kihívói

Hír TV

2018. március 18., vasárnap 21:48, frissítve: hétfő 08:08

Budapest 6. számú, Józsefváros és Ferencváros központú választókerületében az Iránytű Intézet február eleji mérése az MSZP–P és a DK közös jelöltjét, Ara-Kovács Attilát 17, a jobbikos Dúró Dórát 16 százalékpontra becsülte.  

 

 

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók között Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) vezet a választók 45 százalékának támogatásával. Az MSZP–P és a DK közös jelöltje, Ara-Kovács Attila és Dúró Dóra szinte fej fej mellett áll, előbbi 17, utóbbi 16 százalékot ért el. Az LMP jelöltje, Jakabfy Tamás 10, Baranyi Krisztina (Együtt) 6 százalékon áll. A Momentum színeiben Cseh Katalin a jelöltet választani tudók 3, az MKKP színeiben Racskó Gábor 1 százalékát tudhatja maga mögött.

A 2014. évi országgyűlési választás óta a választókerület ellenzéki erőviszonyai módosultak – állapítja meg az Iránytű. A Fidesz–KDNP által indított Vas Imre és az Összefogás jelöltje, Pál Tibor Gyula érvényes szavazatai között a különbség akkor nem érte el a 2 százalékpontot, előbbi 38,25 százalékkal szerzett mandátumot, utóbbi 36,96 százalékkal csúszott le róla. Dúró Dóra 13,3, az LMP-s Jakabfy Tamás 8,3 százalékot szerzett.

Az Iránytű Intézet 950 fős kutatását február 10-től 18-ig végezték, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték. A kutatás hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50 százalékos adatra nézve (95 százalékos valószínűséggel) legfeljebb +/- 4,4 százalék, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől való távolsága ettől kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50 százaléknál kisebb, valamint 50 százaléknál nagyobb érték esetében is csökken, ám a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.

A Közös Ország Mozgalom az Iránytűvel hasonló időben (február 6–28.) végzett mérése átszavazás nélkül Kocsis Máté támogatottságát 44 százalékra, míg Ara-Kovács Attiláét 17 százalékra mérte. Dúró Dóra és az LMP-s Jakabfy Tamás támogatottsága a Közös Ország Mozgalom kutatása szerint azonos (12-12 százalékos), míg az Iránytű a Jobbik jelöltjét valamivel erősebbre, az LMP jelöltjét pedig gyengébbre mérte. 

 
 

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 20 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, míg a Jobbik 9, az MSZP és az LMP 7-7 százalékon áll. A DK-t a teljes népesség 6, a Momentumot 3 százaléka támogatja. A választókerületben 2017 márciusa óta jelentősen megnőtt a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya, köszönhetően a biztosan nem szavazók megfeleződött arányának. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya 14 százalék.

 

A pártot választani tudók szavazók között a Fidesz–KDNP 36, a Jobbik 17, az MSZP 13 százalékon áll, míg az LMP támogatottsága 12, a DK-é 11 százalékos. Ebben a kategóriában a Momentum 6, az Együtt és az MKKP 2–2 százalékot tudhat maga mögött.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a KireSzavazzunk.hu-n.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!