2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Iránytű: egy hónap alatt semmivé lett a Fidesz előnye Dunaújvárosban

Hír TV

2018. március 18., vasárnap 07:00, frissítve: vasárnap 10:28

Fejér megye 4. számú, Dunaújváros központú választókerületében a Közös Ország Mozgalom február eleji mérése még 13 százalékpontra becsülte a fideszes Galambos Dénes és a jobbikos Pintér Tamás közötti különbséget. Az Iránytű Intézet friss felmérése szerint ez 4 százalékra csökkent, feltehetően a taktikai szavazók révén.

Egyéni preferenciák a jelöltet választani tudó szavazók körében (%):

 

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók között Galambos és Pintér támogatottságában mindössze 4 százalékpont a különbség. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Mezei Zsoltra a pártválasztók 19 százaléka szavazna. Az LMP jelöltje, Illéssy István 4, a momentumos Kaszó Róbert 2 százalékon áll.

A 2014. évi országgyűlési választás óta a választókerület erőviszonyai jelentősen módosultak. Galambos Dénes akkor 35,9 százalékkal szerzett mandátumot, Pintér Tamás 25,2 százalékot ért el, a baloldali összefogás jelöltje, Magyar András Tamás szerezte a második legtöbb szavazatot, az érvényes voksok 29,4 százalékát. Az LMP-s Illéssy István 4,4 százalékos eredményt ért el.

Az Iránytű Intézet ötszáz fős kutatásának mintavétele 2018. március 11-étől március 14-éig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (cati) végezték. A kutatás hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50 százalékos adatra nézve – 95 százalékos valószínűséggel – legfeljebb 4,4 százalék, azonban valószínű, hogy az értékek cenzusértéktől való távolsága ennél kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50 százaléknál kisebb, valamint 50 százaléknál nagyobb érték esetében is csökken, ám a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.

A KOM februári eredményei

A Közös Ország Mozgalom február eleji mérése Galambos Dénes és Pintér Tamás közötti különbséget még 13 százalékpontra becsülte, az azóta eltelt hónapban a választókerületben a Fidesz–KDNP jelöltjének támogatottsága az Iránytű Intézet friss mérése alapján 6 százalékpontot esett, a jobbikos Pintér Tamás pedig 3 százalékponttal tudta növelni táborát, nagy valószínűséggel a taktikai szavazóknak köszönhetően. Az ellenzéki szavazók esélyes jelölt irányába való további áramlásának mértéke az esetleges ellenzéki siker kulcskérdése.

Várható szavazatarányok a Közös Ország Mozgalom becslése alapján (%):

 

Pártpreferenciák a teljes népesség körében (%):

 

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 21 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, a Jobbik 16 százalékon áll. Helyben gyenge az MSZP–P, a teljes népesség 6 százaléka támogatja, a DK-t 7, az LMP-re 3 százalék voksolna. A választókerületben magas, 25 százalékos a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya 14 százalék.

Pártpreferenciák a pártválasztók körében (%):

 

A pártot választani tudók 38 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 30 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. Az MSZP–P támogatottsága ebben a kategóriában 11, a DK-é 13 százalékon áll, az LMP-t 5 százalék támogatja. A Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1-1 százalékon áll.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!