2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Imaterem és játszószoba is van a tranzitzónában

2017. április 6., csütörtök 17:39

A 250 menedékkérő befogadására alkalmas tompai tranzitzóna egységeit szemrevételezte Pintér Sándor belügyminiszter. Étkező, mosó, ima- és orvosi szoba, a gyerekeknek játszószoba, valamint szociális helyiségek is találhatók a helyszínen. A migránsoknak a március 28-án hatályba lépett, megszigorított jogi határzár értelmében itt kell megvárniuk menedékkérelmük elbírálását, ez alól csak a 14 éven aluli, kísérő nélküli gyerekek képeznek kivételt, akik a gyermekvédelmi rendszerbe kerülnek be.

Habár jelentősen csökkent a menedékkérők száma, a belügyminiszter kitart amellett, hogy 2017-ben is jelentős a migrációs nyomás. A kormány azzal indokolja a határ menti szigorításokat, hogy jelenleg is bevándorlók milliói tartanak Európa felé.

„Vonzó hatást jelent, hogy ha valakit beengedünk, szabadon bocsájtjuk, az ország területén bárhova mehet a menedékkérelemnek az elbírálásakor. A menedékkérelem elbírálását két-három százaléka sem várta meg azoknak az embereknek, akik a határon átjöttek, és a határon beadták a kérelmüket. 2015-ben 176 000 embernek fogadtuk, regisztráltuk és kezdtük el a menekültügyi eljárását. Hány maradt itt? 500? 300? Mindenki továbbment. Tehát ennek megfelelően ez vonzóhatást gyakorol. Úgy gondoljuk, hogy ezt most mi megállítjuk” – jelentette ki a tárcavezető.

Tompán 250 fős a tranzitzóna, de nincs megszabva, naponta hány menedékkérőt fogadnak. Az emberjogi szervezetek folyamatosan vizsgálják a migránsok életkörülményeit, mellyel a legtöbben nem elégedettek.

„Igazából kritikát az fogalmaz meg a menedékkérők részéről, akiknek nem szándéka az, hogy Magyarországon maradjon és Magyarország védelmét vegye igénybe. Nyilván aki tovább akar jutni, az a szándéka, hogy minél előbb Ausztriába vagy Németországba menjen. Ezért türelmetlen lesz, és elégedetlen a körülményekkel” – mondta Végh Zsuzsanna.

A tranzitzóna Szerbia felé nyitott, aki nem akarja megvárni menedékkérelme elbírálását, arra távozhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!