2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Így kerülhetjük el a fertőzéseket

2016. július 2., szombat 11:18, frissítve: szombat 11:18

Lábmosás és zuhany, a fürdőzők ennyit tehetnek, hogy a strandokon ne terjedjenek el fertőző betegségek. A szakemberek pedig folyamatosan ellenőrzik a medencék vízminőségét.

Friss, tiszta víz – alapvető elvárás a fürdőzőktől. A strandokat a járási hivatalok népegészségügyi szakemberei mellett az üzemeltetőnek is folyamatosan ellenőriznie kell. „A medencéinkben a vizet naponta körülbelül 30 százalékban cseréljük, havonta pedig teljes mértékben leengedjük, fertőtlenítjük az úszómedencéket, s újra feltöltjük” – mondta Hegyi Ákos, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója.

A legtöbb szezonálisan üzemelő közfürdőt már ellenőrizték. Az úszómesteri felügyelet a legtöbb strandon biztosított. A medencék környezete és a pihenőterületek is gondozottak.

Az úgynevezett szabadstrandok túlnyomó többsége kiváló minősítést kapott, a 205 minősített strandból mindössze hatnak lett „csak” tűrhető a besorolása. „Maguk a fürdőzők is tehetnek a megfelelő vízminőségért: a zuhanyzók használata, a lábmosók megfelelő igénybevétele, és hogy hasmenéses, fertőző beteg, valamint hozzátartozója ne menjen a vízbe, ne látogassa a fürdőket” – fogalmazott Róka Eszter. Az Országos Közegészségügyi Központ vízhigiéniai osztályának biológusa ugyanakkor az otthoni medencék karbantartására is felhívta a figyelmet. „Az otthoni fürdőknél is nagyon fontos, hogy megfelelő időközönként cseréljék a vizet. A modernebb, nagyobb medencetípusok már medenceforgató berendezéssel üzemelnek. Nagyon fontos, hogy a gyártó utasításait tartsuk be, és ne próbáljunk spórolni a vegyszeren vagy az esetleges vízkezelésen” – nyilatkozta Róka Eszter.

A nem kijelölt fürdőhelyeken továbbra is tilos a fürdőzés, mert balesetveszélyes, ráadásul ott a víz minőségét sem ellenőrzik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!