2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Így csalnak a magyar dinnyével

Tonnaszám árulják a külföldi dinnyét a nagybani piacon, miközben a magyar termelők nem tudják eladni a gyümölcsöt. A Hír TV utánajárt, hogyan lesz a görögből magyar.

Minden szabályos a dinnyések összefogásával kapcsolatban – hangsúlyozza az mno-hu-nak Simonka György, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke, aki már most jelzi: hasonló akció várható a krumpli, a paprika és az alma frontján is. Azt is megtudtuk, miért tudják nyomott áron adni a külföldi dinnyét.

A Görögországból, Macedóniából hozott dinnye kilóját 50 forintért árulják, ez 20 forinttal olcsóbb, mint a magyar. A Hír TV stábja olyan standot is talált, ahol magyar zászló alatt árulták a görög terméket. A kereskedők azt mondják: sokan magyarként teszik ki a polcokra a külföldi árut.

A gyakorlat szerint olcsón megveszik a külföldi dinnyét, de vesznek hozzá magyar terméket is, amelyről eredetigazolást is kapnak, így ha később ellenőrzik őket, az ömlesztett áruról nem tudják a hatóságok bebizonyítani, hogy a külföldi terméket magyarként árulják.

Elengedhetetlen az együttműködés a kereskedőcégekkel a magyar mezőgazdaság, ezen belül a görögdinnye-ágazat sikeréhez – hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter korábban, a Tesco áruházlánc magyar dinnyét népszerűsítő kampányának nyitórendezvényén.

Kampány a magyar dinnyéért

Budai Gyula államtitkár július 13-án közölte: megkezdődött a kampány a magyar görögdinnye népszerűsítése érdekében, amelynek célja a Békés, a Jász-Nagykun-Szolnok, a Szabolcs megyei dinnye fogyasztásának ösztönzése. Budai azt is elmondta, hogy a termelők, a kereskedők – a nagy multinacionális áruházláncok – és a szakmaközi szervezet (FruitVeB) képviselői július 6-án egyeztettek a minden piaci szereplő számára átlátható viszonyok kialakításáról.

Mint azt július 16-án megírtuk, megkezdődött a dinnyeexport a kelet-magyarországi térségből; a régió legnagyobb exportőr cége, a nyíregyházi Rádium Kft. mintegy 50 kamion termést indított el észak-európai országokba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Válaszcsapásról döntött Izrael

Válaszcsapásról döntött Izrael

Az izraeli hadikabinet hétfő délután megtartotta a harmadik ülését is az iráni támadás óta, és döntöttek arról, hogy választ adnak Irán támadására – írja a Sky News.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!