Így csalnak a magyar dinnyével

LM, RÁ, 2012. július 24., kedd 15:59, frissítve: hétfő 11:25
Tonnaszám árulják a külföldi dinnyét a nagybani piacon, miközben a magyar termelők nem tudják eladni a gyümölcsöt. A Hír TV utánajárt, hogyan lesz a görögből magyar.
Minden szabályos a dinnyések összefogásával kapcsolatban – hangsúlyozza az mno-hu-nak Simonka György, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke, aki már most jelzi: hasonló akció várható a krumpli, a paprika és az alma frontján is. Azt is megtudtuk, miért tudják nyomott áron adni a külföldi dinnyét.

A Görögországból, Macedóniából hozott dinnye kilóját 50 forintért árulják, ez 20 forinttal olcsóbb, mint a magyar. A Hír TV stábja olyan standot is talált, ahol magyar zászló alatt árulták a görög terméket. A kereskedők azt mondják: sokan magyarként teszik ki a polcokra a külföldi árut.

A gyakorlat szerint olcsón megveszik a külföldi dinnyét, de vesznek hozzá magyar terméket is, amelyről eredetigazolást is kapnak, így ha később ellenőrzik őket, az ömlesztett áruról nem tudják a hatóságok bebizonyítani, hogy a külföldi terméket magyarként árulják.

Elengedhetetlen az együttműködés a kereskedőcégekkel a magyar mezőgazdaság, ezen belül a görögdinnye-ágazat sikeréhez – hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter korábban, a Tesco áruházlánc magyar dinnyét népszerűsítő kampányának nyitórendezvényén.

Kampány a magyar dinnyéért

Budai Gyula államtitkár július 13-án közölte: megkezdődött a kampány a magyar görögdinnye népszerűsítése érdekében, amelynek célja a Békés, a Jász-Nagykun-Szolnok, a Szabolcs megyei dinnye fogyasztásának ösztönzése. Budai azt is elmondta, hogy a termelők, a kereskedők – a nagy multinacionális áruházláncok – és a szakmaközi szervezet (FruitVeB) képviselői július 6-án egyeztettek a minden piaci szereplő számára átlátható viszonyok kialakításáról.

Mint azt július 16-án megírtuk, megkezdődött a dinnyeexport a kelet-magyarországi térségből; a régió legnagyobb exportőr cége, a nyíregyházi Rádium Kft. mintegy 50 kamion termést indított el észak-európai országokba.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés